Η μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας στα φετινά Όσκαρ- Οι ταινίες που φέρνουν ανατροπές

 Η μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας στα φετινά Όσκαρ- Οι ταινίες που φέρνουν ανατροπές

Τα βραβεία Όσκαρ δεν τα πήγαν καλά τα τελευταία χρόνια. Η φθίνουσα φήμη των Όσκαρ έχει σημειωθεί από πολλούς υπό το φως των πολυάριθμων φιάσκο και των ακυρωμένων τηλεοπτικών τελετών , που επιδεινώθηκαν από την πανδημία. Ως ο αξιότιμος επικυρωτής και εκπρόσωπος του Χόλιγουντ, η Ακαδημία έχει γίνει υπόλογη σε μια βιομηχανία ψυχαγωγίας μολυσμένη από μισογυνισμό και ρατσισμό ( #Oscarssowhite ).

Με τα χαμηλότερα ποσοστά τηλεθεατών ποτέ το 2021, τα Όσκαρ χάνουν εμφανώς την αξιοπιστία και το κύρος τους στην παγκόσμια σκηνή – τα δύο στοιχεία που είναι τόσο αναπόσπαστα στη διαρκή ισχύ του. Είναι πολύ ένα προειδοποιητικό σημάδι που αναβοσβήνει στο ταμπλό του.

Ίσως αυτό να εξηγεί μια συγκεκριμένη εξέλιξη στις ταινίες που είναι υποψήφιες για βραβεία φέτος. Υπάρχει αύξηση στις διεθνείς υποψηφιότητες ταινιών, μαζί με άλλες πρωτιές – συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας που προτάθηκε για καλύτερη φωτογραφία (Άρι Βέγκνερ, Η δύναμη του σκύλου).

Αυτό που ήταν αξιοσημείωτο φέτος για τα πρότυπα των Όσκαρ ήταν ο αριθμός των μη αμερικανικών ταινιών που προτάθηκαν σε κατηγορίες πέρα ​​από την προεπιλεγμένη «καλύτερη διεθνή ταινία μεγάλου μήκους» – η οποία μέχρι το 2020 ονομαζόταν «καλύτερη ξένη ταινία». Το Parasite ήταν η ταινία που τράβηξε την προσοχή στον πλεονασμό αυτής της κατηγορίας όταν, το 2020, έγινε η πρώτη « ξενόγλωσση » ταινία που κέρδισε την καλύτερη ταινία — καθώς και, φυσικά, την καλύτερη διεθνή ταινία.

Ξεπερασμένες κατηγορίες

Η προβληματική φύση της «καλύτερης διεθνούς/ξένης ταινίας» έχει επισημανθεί από πολλούς, παρατηρώντας τον αυθαίρετο τρόπο που ορίστηκαν αυτά τα βραβεία μέσω απλοϊκών δυαδικών αρχείων.

Για παράδειγμα, το 2020, η νιγηριανή ταινία, Lionheart, αποκλείστηκε από τα Όσκαρ επειδή ήταν κυρίως στα αγγλικά . Τα αγγλικά είναι η εθνική γλώσσα της Νιγηρίας μετά την ιστορία του αποικισμού από την πρώην Βρετανική Αυτοκρατορία.

Oscars 2022: New hosts, categories and controversies | Arts and Culture  News | Al Jazeera

Ο μακράν ο πιο προβληματικός τομέας της διεθνούς κατηγορίας ταινιών είναι το πώς ενισχύει τις παλιές ιδέες ότι ο «παγκόσμιος κινηματογράφος» υπάρχει έξω από το ελιτίστικο φάσμα του ευρωαμερικανικού κινηματογράφου. Αυτό διαιωνίζει μια αποικιακή κληρονομιά που συνεχίζει να στηρίζει την κριτική, τη θεωρία, την παραγωγή και τη διανομή ταινιών.

Η διεθνής κατηγορία ταινιών είναι ένα βραβείο Όσκαρ που, για 60 χρόνια (και άλλα πολλά) υπηρέτησε για να τονίσει τον κανόνα: ότι οι μη αγγλόφωνες, μη λευκές ταινίες που έγιναν από μη άντρες δεν έχουν θέση σε έναν κριτικό κυρίαρχο κύκλο.

Φέτος, ωστόσο, ο επίμονος διαχωρισμός του «διεθνούς» από τις ευρωαμερικανικές ταινίες υπονομεύτηκε από το γεγονός ότι οι «διεθνείς» (μη αγγλόφωνες) ταινίες έχουν εμφανιστεί σε άλλες κατηγορίες ταινιών, όπως: Parallel Mothers (Ισπανία), Flee (Δανία), The Worst Person in the World (Νορβηγία) και Drive My Car (Ιαπωνία), όλα δείχνουν μια αλλαγή στα γούστα των ψηφοφόρων.

Το Drive My Car, ειδικότερα, τονίζει αυτές τις ασαφείς γραμμές εθνικότητας. Στην ταινία υπάρχει μια θεατρική παραγωγή στην οποία κάθε ηθοποιός μιλά μια διαφορετική γλώσσα, συμπεριλαμβανομένων των Ιαπωνικών και των Μανδαρινικών, και ένας από αυτούς χρησιμοποιεί κορεατική νοηματική γλώσσα. Υπάρχουν κυλιόμενοι υπότιτλοι για το ιαπωνικό κοινό που παρακολουθεί και κάτω από το κάδρο της ταινίας, υπότιτλοι για το κοινό της ταινίας.

Εάν συμβαίνει το Drive My Car να κερδίσει την κατηγορία της καλύτερης ταινίας, θα μπορούσαμε να σημειώσουμε την κληρονομιά του Bong Joon-Ho, στη νικήτρια ομιλία του για το Parasite:

Μόλις ξεπεράσετε το φράγμα των υπότιτλων ύψους μίας ίντσας, θα γνωρίσετε τόσες περισσότερες εκπληκτικές ταινίες.

Το μέλλον των Όσκαρ

Έχουν αλλάξει εκτοτε τα γούστα των ψηφοφόρων; Το δημογραφικό των ψηφοφόρων των Όσκαρ άλλαξε. Κάποτε η Ακαδημία αποτελούσε προνομιακή πλειοψηφία, τώρα δηλώνει περήφανα ότι, από το 2020, έχει αναβαθμίσει το παιχνίδι της διαφορετικότητας . Τώρα έχει μία σύνθεση που είναι 45% γυναίκες και 36% «υποεκπροσωπούμενες μειονότητες», στις οποίες 2.107 μέλη από τα 6.000 ήταν «διεθνείς». Αυτό εξηγεί πιθανώς την αξιοσημείωτη αλλαγή στις υποψηφιότητες που αμφισβητούν τη νομιμότητα των ευρω-αμερικανικών ταινιών ως διαρκούς κανόνα. Οι γυναίκες, οι μειονότητες και οι μη Αμερικανοί λαμβάνουν σταδιακά την ψήφο. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα των ψήφων τους γίνονται σταδιακά αντιληπτά.

Η πλατφόρμα αναγκάζεται να αλλάξει για να χωρέσει προοπτικές που προηγουμένως δεν είχαν καν ληφθεί υπόψη. Μετά από σχεδόν έναν αιώνα, η Ακαδημία μπορεί επιτέλους να έχει το νου της γύρω από την ιδέα ότι η εκπροσώπηση έχει σημασία. Και έτσι, η δημοκρατία του διαδικτύου διαμορφώνει τη «δημοκρατία» των βραβείων Όσκαρ.

Η πλήρης έκταση αυτής της πιθανής αλλαγής, ωστόσο, δεν μπορεί να φανεί ακόμη, καθώς τα Όσκαρ εξακολουθούν να έχουν τις ρίζες τους σε πρακτικές εγωισμού και ματαιοδοξίας, όπως ήταν πάντα.

Εδώ και τόσο καιρό, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι ρωγμές, από τις οποίες μπορεί να προκύψει ένα ποικίλο παγκόσμιο μέλλον. Ένα μέλλον που αναγνωρίζει και ευνοεί τις πολύπλοκες, μπερδεμένες συνεργασίες που είναι τόσο απαραίτητες για την τέχνη του κινηματογράφου. Ένα μέλλον που εκτιμά την εξέλιξη και την αλλαγή, αντί να επιδιώκει να διατηρήσει τα όρια της διαφοράς και την ευρωαμερικανική «κανονική».

Πηγή: TheConvertation

Σχετικά Άρθρα