Τον Μάϊο “κλειδώνει” ο χρόνος των εκλογών – Το Μαξίμου εξετάζει τις διαστάσεις, τις κρίσεις και τον αντίκτυπο των μέτρων στήριξης

 Τον Μάϊο “κλειδώνει” ο χρόνος των εκλογών – Το Μαξίμου εξετάζει τις διαστάσεις, τις κρίσεις και τον αντίκτυπο των μέτρων στήριξης

Μπορεί χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής να επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών θα ληφθούν ως το τέλος Μαΐου. Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία από τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν χθες στην Βουλή και θα μετριαστεί το  αρνητικό κλίμα που επικρατεί αυτή την στιγμή στα ελληνικά νοικοκυριά εξαιτίας των συνεχών ανατιμήσεων.

Της Αννας Καραβοκύρη

Εκτιμούν ότι εντός του Απριλίου οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν την επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, θα έχουν λάβει την επιταγή ακρίβειας των 200 ευρώ τα ευάλωτα νοικοκυριά, θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στα καύσιμα και όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από την Βουλή θα έχουν λάβει και το νέο μειωμένο ΕΝΦΙΑ.

  • Αναφερθείς ο πρωθυπουργός στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σημείωσε πως συνοδεύονται από τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου. «Πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στο εισόδημα των πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ποντάρει τα μέγιστα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων του άτυπου Συμβουλίου οι ευρωπαιοι ηγέτες «ενόψει του επόμενου χειμώνα, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα εργαστούν από κοινού επειγόντως για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου».

  • Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι μια τέτοια απόφαση από πλευράς της Ε.Ε θα επέτρεπε στις μικρότερες χώρες όπως είναι η Ελλάδα να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές αγοράς φυσικού αερίου. Ωστόσο τονίζουν με νόημα ότι «τέτοιες αποφάσεις απαιτούν χρόνο» κι εκτιμούν ότι το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να κατατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τα μέσα Μαΐου.

Τέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν μέχρι τον Μάιο να έχει τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία που – όπως λένε – πυροδοτεί την ενεργειακή κρίση.

Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι «αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι το κύμα ακρίβειας» κι υπογραμμίζουν πως κανείς πρωθυπουργός δεν επιχειρεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αν το κλίμα της αγοράς δεν είναι θετικό.

Σχετικά Άρθρα