“Καμένη γη” η Μαριούπολη, ανθρωπιστικό δράμα σε εξέλιξη – Ρωσικές επιθέσεις σε Χάρκοβο και άλλες πόλεις

 “Καμένη γη” η Μαριούπολη, ανθρωπιστικό δράμα σε εξέλιξη – Ρωσικές επιθέσεις σε Χάρκοβο και άλλες πόλεις

Οι Ρώσοι «πνίγουν» την περιοχή, ενώ μια ανθρωπιστική καταστροφή βρίσκεται πιο κοντά, αφού εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν, ελλείψει ασφαλών διαδρομών. Όπως αποκάλυψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νυχτερινό του διάγγελμα, στη Μαριούπολη βρίσκονται εγκλωβισμένοι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι, σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα, εν μέσω των ρωσικών βομβαρδισμών.

«Από σήμερα, υπάρχουν περίπου 100.000 άνθρωποι στην πόλη. Σε απάνθρωπες συνθήκες. Σε πλήρη αποκλεισμό. Χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς φάρμακα. Υπό συνεχείς βομβαρδισμούς, υπό συνεχείς βομβαρδισμούς!», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για τη διάσωση αμάχων εκεί, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, έχουν διακοπεί από ρωσικούς «βομβαρδισμούς ή εσκεμμένο τρόμο».

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι «μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας καταλήφθηκε από τη Ρωσία την Τρίτη», ισχυριζόμενος ότι «οι Ουκρανοί κυβερνητικοί υπάλληλοι και ο οδηγός του λεωφορείου τους συνελήφθησαν αιχμάλωτοι».

Οι οδομαχίες και οι βομβαρδισμοί μαίνονται στη Μαριούπολη, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους.

Η πολιορκία της Μαριούπολης είναι σφοδρότατη, με ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ να αναφέρουν, επικαλούμενοι πληροφορίες από αξιωματούχους της αμερικανικής Άμυνας, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον μπει στην πόλη ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για τους Ρώσους.

Ανώτερος αξιωματούχος της Άμυνας των ΗΠΑ υποστήριξε επίσης ότι σημειώνονται σκληρές μάχες μέσα και γύρω από τη Μαριούπολη. Η πόλη δέχεται πλέον βομβαρδισμό από πλοία στην Αζοφική Θάλασσα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο αξιωματούχος είπε ότι μερικά από τα πλοία μπορεί να είναι ναρκαλιευτικά και μερικά αμφίβια, αποβίβασης.

«Συνεχίζουμε να παρατηρούμε έναν αριθμό ρωσικών δυνάμεων μέσα στην πόλη της Μαριούπολης» είπε ο αξιωματούχος, και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον μερικοί από αυτούς είναι αυτονομιστικές δυνάμεις που ήρθαν από το Ντονμπάς. Οι Ουκρανοί μάχονται πολύ πολύ σκληρά, για να μην πέσει η Μαριούπολη».

Ένας τοπικός περιφερειάρχης στην Ουκρανία δήλωσε επίσης πως ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στη Μαριούπολη και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι πυροβολούν αδιακρίτως κατά κατοικημένων περιοχών.

Μιλώντας στην εθνική τηλεόραση, ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, δήλωσε ότι άμαχοι δέχονταν ρωσικά πυρά, πέραν των μαχητών της στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ.

Μάχες και άλλες πόλεις

Παρόμοια κατάσταση και σε πολλές ακόμη περιοχές στην Ουκρανία, με τις θηριωδίες του πολέμου να μην έχουν τελειωμό. Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων, στην πόλη Τρόστιανετς του Σούμι, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Ρώσοι εκτέλεσαν μία γυναίκα στη μέση του δρόμου.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Σούμι, Ντμίτρο Ζιβίτσκι, στο Telegram, «δυστυχώς, αυτοί (σ.σ. οι Ρώσοι) πυροβολούν ανθρώπους. Μια γυναίκα, που πριν λίγο κυκλοφορούσε στην πόλη με ποδήλατο, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε».

Ο Ζιβίτσκι, σημείωσε επίσης ότι είναι επικίνδυνο να κυκλοφορείς στους δρόμους του Τρόστιανετς, την ώρα που το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων (Ukrinform) έκανε λόγο για μεγάλης κλίμακας πυρκαγιά στην πόλη αυτή του Σούμι, όπου διεξάγονται οδομαχίες.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η ρωσική πλευρά ανέπτυξε επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 χθες βράδυ, δήλωσε ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, όμως «οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους».

Χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην πολιορκούμενη Ιζιούμ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη αυτή επί του παρόντος, πρόσθεσε. Οι προσπάθειες να οργανωθεί ανθρωπιστικός διάδρομος απορρίφθηκαν από τη ρωσική πλευρά, πρόσθεσε ο ουκρανός αξιωματικός. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στη βορειοδυτική Ουκρανία χθες Τρίτη, δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στον τομέα αυτό, ο Βιτάλι Κοβάλ, στο πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Είπε ότι τρεις πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

«Ο εχθρός έπληξε τρεις φορές στρατιωτική υποδομή», δήλωσε και πρόσθεσε «επιτροπή βρίσκεται επιτόπου για να αποτιμήσει τη ζημιά».

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την προηγουμένη ότι προχώρησε σε επιθέσεις στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, πάνω από 80 μαχητές της ουκρανικής πλευράς σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση σε χώρο στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Νόβα Λιουμπόμιρκα, στην επαρχία Ρίβνε. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Παράλληλα, σήμερα το πρωί ολοκληρώνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα που ίσχυε από το βράδυ της Δευτέρας 21/3, η τρίτη από την έναρξη του πολέμου. Το Κίεβο παραμένει υπό την απειλή μιας επίθεσης του ρωσικού στρατού, που στρατοπεδεύει στα βορειοδυτικά και ανατολικά προάστιά της.

Μάλιστα, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων φαίνεται να έχει σταματήσει στα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Σειρήνες, βομβαρδισμοί και εκρήξεις ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Σε αυτήν την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, την τρίτη από την έναρξη του πολέμου, όλα τα καταστήματα παρέμεναν κλειστά. Όλοι έμειναν στα σπίτια τους, με την εντολή να κατεβαίνουν στα καταφύγια όταν ηχούν οι σειρήνες, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Βιτάλι Κλίτσκο.

Από τα 3,5 εκατομμύρια κατοίκους που είχε το Κίεβο πριν από τον πόλεμο, χιλιάδες -κυρίως γυναίκες και παιδιά- έχουν φύγει από την πόλη. Έμειναν πίσω κάποιοι ηλικιωμένοι και οι άνδρες που συμμετέχουν στην άμυνα της πρωτεύουσας.

Το δάσος των βορείων προαστίων της πόλης, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν τα Σαββατοκύριακα για βόλτα, έχει μετατραπεί πλέον σε ένα τεράστιο, περιχαρακωμένο στρατόπεδο.

Σχετικά Άρθρα