Το μήνυμα του Άρνολντ Σβάρτσενέγκερ στους “Ρώσους φίλους του” (vid)

 Το μήνυμα του Άρνολντ Σβάρτσενέγκερ στους “Ρώσους φίλους του” (vid)

Former California Gov. Arnold Schwarzenegger, shown in 2019, posted a video on Thursday asking the people of Russia to dispel lies about the war in Ukraine.(Daniel Kim / Associated Press)

“Έχω ένα μήνυμα για τους Ρώσους φίλους μου και για τους Ρώσους στρατιώτες που υπηρετούν στην Ουκρανία: Υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο που σας έχουν κρατήσει, τρομερά πράγματα για τα οποία πρέπει να γνωρίζετε. Αλλά πριν σας πω για τις σκληρές πραγματικότητες, επιτρέψτε μου να σας πω για τον Ρώσο που έγινε ο ήρωάς μου.” Ο 38ος κυβερνήτης της Καλιφόρνια και διάσημος πρωταγωνιστής του κινηματογράφου έστειλε το συγκεκριμένο μήνυμα μέσω των κοινωνικών δικτύων και έγινε viral.

Αναλυτικά:

Το 1964, όταν ήμουν 14 ετών, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στη Βιέννη. Ο Γιούρι Πέτροβιτς Βλάσοφ κέρδισε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλήματος, και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που σήκωσε 200 κιλά πάνω από το κεφάλι του. Κάπως έτσι, ένας φίλος μου με πήρε στα παρασκήνια. Ξαφνικά ένα 14χρονο αγόρι στεκόταν μπροστά στον πιο δυνατό άντρα στον κόσμο. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Άπλωσε το χέρι να μου σφίξει το χέρι. Είχα ακόμα ένα αγορίστικο χέρι. Είχε το χέρι αυτού του ισχυρού άνδρα που κατάπιε το δικό μου, αλλά ήταν ευγενικός. Και μου χαμογέλασε.

Δεν ξέχασα ποτέ εκείνη τη μέρα. Πήγα σπίτι και έβαλα τη φωτογραφία του πάνω από το κρεβάτι μου. Με ενέπνευσε όταν άρχισα να σηκώνω βάρη, αλλά εξόργισε τον πατέρα μου. Δεν του άρεσαν οι Ρώσοι, λόγω της εμπειρίας του στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τραυματίστηκε στο Λένινγκραντ. (Ο ναζιστικός στρατός στον οποίο συμμετείχε έκανε μοχθηρό κακό στη μεγάλη αυτή πόλη και στους γενναίους ανθρώπους της.) Ο πατέρας μου μου είπε να κατεβάσω τη φωτογραφία του Πέτροβιτς και να βρω έναν Γερμανό ή Αυστριακό ήρωα. Αλλά δεν κατέβασα τη φωτογραφία, γιατί δεν με είχε σημασία τι σημαία κουβαλούσε.

Χρόνια αργότερα, ήμουν στη Μόσχα για να γυρίσω το Red Heat , την πρώτη αμερικανική ταινία που επιτράπηκε να γυρίσει στην Κόκκινη Πλατεία. Ο Γιούρι κι εγώ περάσαμε όλη την ημέρα μαζί. Ήταν τόσο στοχαστικός, τόσο ευγενικός, τόσο έξυπνος και πολύ δοτικός. Μου έδωσε ένα μπλε φλιτζάνι καφέ που εξακολουθώ να χρησιμοποιώ κάθε πρωί.

Ο λόγος που σας τα λέω όλα αυτά είναι ότι από τότε που ήμουν 14 χρονών, δεν τρέφω παρά στοργή και σεβασμό για τον λαό της Ρωσίας. Η δύναμη και η καρδιά του ρωσικού λαού πάντα με ενέπνεαν. Γι’ αυτό ελπίζω ότι θα με αφήσετε να σας πω την αλήθεια για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε κανέναν δεν αρέσει να ακούει κάτι επικριτικό για την κυβέρνησή του. Καταλαβαίνω ότι. Αλλά ως μακροχρόνιος φίλος του ρωσικού λαού, ελπίζω ότι θα ακούσετε τι έχω να πω.

Μίλησα με αυτόν τον τρόπο στον αμερικανικό λαό πέρυσι, στις 6 Ιανουαρίου, όταν ένα άγριο πλήθος εισέβαλε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ προσπαθώντας να ανατρέψει την κυβέρνησή μας. Υπάρχουν στιγμές που είναι τόσο λάθος που πρέπει να μιλήσουμε.

Arnold Schwarzenegger involved in four-car collision in Los Angeles |  Evening Standard

Γνωρίζω ότι η κυβέρνησή σας σας είπε ότι πρόκειται για έναν πόλεμο για να αποναζιστοποιήσετε την Ουκρανία. Αυτό δεν είναι αληθινό. Αποναζιστική Ουκρανία; Είναι μια χώρα με έναν Εβραίο πρόεδρο — έναν Εβραίο πρόεδρο, θα μπορούσα να προσθέσω, του οποίου τα τρία αδέρφια του πατέρα του δολοφονήθηκαν όλοι από τους Ναζί. Η Ουκρανία δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο. Ούτε οι εθνικιστές ούτε οι ναζί. Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία στο Κρεμλίνο ξεκίνησαν αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο. αυτός δεν είναι ο πόλεμος του ρωσικού λαού.

Επιτρέψτε μου να σας πω τι πρέπει να ξέρετε. Εκατόν σαράντα ένα έθνη στα Ηνωμένα Έθνη ψήφισαν ότι η Ρωσία ήταν ο επιτιθέμενος και την κάλεσαν να απομακρύνει αμέσως τα στρατεύματά της. Μόνο τέσσερις χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο ψήφισαν με τη Ρωσία. Αυτό είναι γεγονός. Ο κόσμος έχει στραφεί εναντίον της Ρωσίας λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία. Ολόκληρα τετράγωνα της πόλης έχουν ισοπεδωθεί από το ρωσικό πυροβολικό και τις βόμβες, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων και ενός μαιευτηρίου. Τρία εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και πολλοί περισσότεροι τώρα αναζητούν να φύγουν. Είναι μια ανθρωπιστική κρίση. Η Ρωσία, λόγω της ωμότητας της, είναι πλέον απομονωμένη από την κοινωνία των εθνών.

Επίσης, δεν σας λένε την αλήθεια για τις συνέπειες αυτού του πολέμου για την ίδια τη Ρωσία. Λυπάμαι που σας λέω ότι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. Έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στους Ουκρανούς που μάχονται για την πατρίδα τους και τη ρωσική ηγεσία που αγωνίζεται για την κατάκτηση. Τεράστιες ποσότητες ρωσικού εξοπλισμού έχουν καταστραφεί ή εγκαταλειφθεί. Η καταστροφή που πέφτουν οι ρωσικές βόμβες πάνω σε αθώους πολίτες έχει εξοργίσει τόσο τον κόσμο που έχουν επιβληθεί στη χώρα οι ισχυρότερες παγκόσμιες οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ. Όσοι δεν το αξίζουν και στις δύο πλευρές του πολέμου θα υποφέρουν.

Η ρωσική κυβέρνηση είπε ψέματα όχι μόνο στους πολίτες της, αλλά και στους στρατιώτες της. Μερικοί από τους στρατιώτες είπαν ότι επρόκειτο να πολεμήσουν τους Ναζί. Σε κάποιους είπαν ότι ο ουκρανικός λαός θα τους χαιρετούσε σαν ήρωες. Σε κάποιους είπαν ότι απλώς πήγαιναν σε ασκήσεις — δεν ήξεραν καν ότι πήγαιναν σε πόλεμο. Και σε κάποιους είπαν ότι ήταν εκεί για να προστατεύσουν τους Ρώσους στην Ουκρανία. Τίποτα από αυτά δεν ήταν αλήθεια. Οι Ρώσοι στρατιώτες αντιμετώπισαν λυσσαλέα αντίσταση από τους Ουκρανούς που θέλουν να προστατεύσουν τις οικογένειές τους.

Πηγή: The Atlantic

Σχετικά Άρθρα