Σύγκρουση Πούτιν-Μπάϊντεν: Εκτοξεύουν προσωπικές προσβολές ο ένας στον άλλον- Ποιούς όρους βάζει το Κρεμλίνο

 Σύγκρουση Πούτιν-Μπάϊντεν: Εκτοξεύουν προσωπικές προσβολές ο ένας στον άλλον- Ποιούς όρους βάζει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «προσωπικές προσβολές» και επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του φαίνεται ότι προκλήθηκαν από τον εκνευρισμό, την κούραση και το γεγονός πως ξεχνά.

Ο Μπάιντεν έχει αποκαλέσει τις τελευταίες ημέρες τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και «δολοφονικό δικτάτορα», μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ακούμε και βλέπουμε δηλώσεις που στην πραγματικότητα είναι προσωπικές προσβολές εναντίον του προέδρου Πούτιν», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, στους δημοσιογράφους.

«Με δεδομένο τον εκνευρισμό του Μπάιντεν, την κούρασή του και το γεγονός ότι μερικές φορές ξεχνά, γεγονός που τον οδηγεί να κάνει επιθετικές δηλώσεις, δεν θα κάνουμε σκληρές εκτιμήσεις ώστε να μην προκαλέσουμε περισσότερη επιθετικότητα», πρόσθεσε.

Οι όροι του Κρεμλίνου

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του είπε ποιες ήταν οι ακριβείς απαιτήσεις της Ρωσίας για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.

Οι ρωσικές απαιτήσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Τα πρώτα τέσσερα αιτήματα, σύμφωνα με τον κ. Kalin, δεν είναι πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να ικανοποιηθούν.

Το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι η αποδοχή από την Ουκρανία ότι πρέπει να είναι ουδέτερη και να μην υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky το έχει ήδη παραδεχτεί.

Η Ουκρανία θα έπρεπε να υποβληθεί σε διαδικασία αφοπλισμού για να διασφαλίσει ότι δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία. Θα πρέπει να υπάρχει προστασία για τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία. Και υπάρχει κάτι που λέγεται αποναζισμός.

Αυτό είναι βαθιά προσβλητικό για τον κ. Ζελένσκι, ο οποίος είναι ο ίδιος Εβραίος και μερικοί από τους συγγενείς του οποίου πέθαναν στο Ολοκαύτωμα, αλλά η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι θα είναι αρκετά εύκολο για τον κ. Ζελένσκι να το δεχτεί. Ίσως θα είναι αρκετό για την Ουκρανία να καταδικάσει όλες τις μορφές νεοναζισμού και να υποσχεθεί ότι θα τις καταπολεμήσει.

Με πληροφορίες από το BBC

Σχετικά Άρθρα