Ανδρουλάκης: “Η Μαριούπολη έγινε πόλη-φάντασμα, δεν μπορώ να καταλάβω την ρωσική τακτική των αδιάκριτων βομβαρδισμών κατά αμάχων”

 Ανδρουλάκης: “Η Μαριούπολη έγινε πόλη-φάντασμα, δεν μπορώ να καταλάβω την ρωσική τακτική των αδιάκριτων βομβαρδισμών κατά αμάχων”

Ο Έλληνας πρόξενος στην Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης που κατόρθωσε να διαφύγει την τελευταία στιγμή, μαζί με κομβόϊ αμάχων, από την μαρτυρική πόλη με το ισχυρό ομογενειακό στοιχείο, μίλησε στους TheTimes και εξιστόρησε τη φρίκη που έζησαν και ζουν οι κάτοικοι της πόλης που βομβαρδίζεται ανηλεώς από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Έλληνας αξιωματούχος, ο οποίος ήταν ο τελευταίος εναπομείνας δυτικός διπλωμάτης στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, περιέγραψε φρικτές σκηνές που μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου μετά την τελική εκκένωση από την πόλη.

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, ο οποίος μίλησε στον δημοσιογράφο Κώστα Ονισένκο από ασφαλή τοποθεσία στην κεντρική Ουκρανία, έμεινε άφωνος για την καταστροφή που έχει υποστεί η πόλη. «Τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν την τραγωδία», είπε.

Η Μαριούπολη, μια ζωντανή πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία, έχει γίνει στόχος ρωσικών βομβαρδισμών τις τελευταίες δύο εβδομάδες και περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν ήδη εγκαταλείψει. Τουλάχιστον 2.400 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην πόλη, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ουκρανίας.

«Κάθε μέρα η κατάσταση χειροτέρευε. Η πόλη ήταν περικυκλωμένη και οι μάχες πλησίαζαν. Άμαχοι χτυπήθηκαν. Η αστική υποδομή χτυπήθηκε. Χτυπήθηκε ένα νοσοκομείο, μια βιβλιοθήκη, ένα πανεπιστήμιο. Όταν λέω ότι χτυπήθηκαν, εννοώ δεν έμεινε τίποτα όρθιο», είπε ο Ανδρουλάκης.

Περιγράφει το χάος μετά τα ρωσικά χτυπήματα. «Όλη η υποδομή χάθηκε τις πρώτες τρεις ή τέσσερις ημέρες της πολιορκίας. Μείναμε χωρίς νερό, ρεύμα ή τηλεπικοινωνίες. Η Μαριούπολη τελείωσε από προμήθειες όπως τρόφιμα και φυσικό αέριο. Έγινα μάρτυρας μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης».

Μανώλης Ανδρουλάκης: Αγωνία για τον Ελληνα πρόξενο στη Μαριούπολη - Ο... |  Πολιτική Ειδήσεις
«Οι άμαχοι ήταν θύματα βομβαρδισμών αδιάκριτων», λέει. «Ποια ήταν η στρατηγική σκέψη πίσω από τον βομβαρδισμό μιας πόλης σε ερείπια;» ρωτάει.

Έλληνας διπλωμάτης στη Μαριούπολη επισημαίνει εγκλήματα πολέμου

Η μαρτυρία του Έλληνα διπλωμάτη κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Οι άμαχοι ήταν θύματα βομβαρδισμών αδιάκριτων», λέει. «Ποια ήταν η στρατηγική σκέψη πίσω από τον βομβαρδισμό μιας πόλης σε ερείπια;» ρωτάει.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τον τρόπο σκέψης της ρωσικής επιχείρησης. Τι θα συνεπάγεται η κατάληψη της Μαριούπολης; Έχει γίνει πλέον πόλη-φάντασμα», αναφέρει ο Ανδρουλάκης.

«Οι προμήθειες του Ερυθρού Σταυρού έμειναν να περιμένουν στα περίχωρα της πόλης μέχρι να καταφέρουμε να φύγουμε. Όλοι όσοι έχουν όχημα φεύγουν. Έχω δει ανθρώπους να παρακαλούν τους άλλους να τους βοηθήσουν. Ο κόσμος ένιωθε ότι ήταν στόχος ανά πάσα στιγμή. Οι Ουκρανοί άνοιξαν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να φύγουν οι άνθρωποι από την πόλη, αλλά χτυπήθηκε από τους Ρώσους», είπε ο Έλληνας διπλωμάτης.

«Δεν μπορώ να δω πώς μπορεί κανείς να επιστρέψει σε αυτή την πόλη. Θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια γενιά για να το ξαναχτίσετε», λέει.

Η επιχείρηση για την ασφαλή εκκένωση του και το προσωπικό από το παράρτημα της πόλης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είχε ξεκινήσει την Τρίτη.

Έλληνας-διπλωμάτης-στη-μαριούπολη-περιγράφει-πιθανά-ρωσικά-πολεμικά εγκλήματα

Η Ρωσία χτυπά θέατρο «προστατεύει αμάχους»

Οι ρωσικές πυραυλικές επιδρομές στην πόλη στόχευσαν επίσης ένα νοσοκομείο παίδων και την Τετάρτη, ένα θέατρο όπου πάνω από 1.200 άνθρωποι είχαν καταφύγει.

Το συμβούλιο της Μαριούπολης δημοσίευσε μια εικόνα του θεάτρου της πόλης, δείχνοντας ότι είχε υποστεί μεγάλες ζημιές στην επίθεση.

Οι ρωσικές δυνάμεις «κατέστρεψαν σκόπιμα και κυνικά το Δραματικό Θέατρο στην καρδιά της Μαριούπολης», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι το αεροπλάνο έριξε μια βόμβα σε ένα κτίριο όπου κρύβονταν εκατοντάδες φιλήσυχοι κάτοικοι της Μαριούπολης.

Ανέφερε ότι επιβεβαιώνονται οι αριθμοί των θυμάτων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι επιτέθηκε στο θέατρο.

Πηγή: Thetimes

Σχετικά Άρθρα