“Φτωχό” πακέτο στήριξης με… “άλλοθι” Γραφείο Προϋπολογισμού και Βρυξέλλες – Αναζητείται φόρμουλα μέσω ΕΣΠΑ και προγραμμάτων

 “Φτωχό” πακέτο στήριξης με… “άλλοθι” Γραφείο Προϋπολογισμού και Βρυξέλλες – Αναζητείται φόρμουλα μέσω ΕΣΠΑ και προγραμμάτων

Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για την οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών με την χορήγηση «επιδόματος ακρίβειας». Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας αναχώρησε για τις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Eurogroup και του Ecofin υπο την οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη να ασκήσει την μέγιστη δυνατή πίεση τους πιστωτές για νέα οικονομική στήριξη στη χώρα μας. Βεβαίως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κρατάει «μικρό καλάθι» διότι η Ε.Ε.  δείχνει επιφυλακτικότητα στη λήψη ευρωπαϊκών αποφάσεων προς την κατεύθυνση της στήριξης των κρατών μελών.

Της Άννας Καραβοκύρη

Ειδικότερα, δε ως προς την περίπτωση της Ελλάδας που βγήκε από την εποπτεία των δανειστών μόλις λίγο καιρό πριν. Το κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, αντιλαμβάνεται ότι αν δεν υπάρξει ένα γενναίο πακέτο στήριξης, ως αντίδοτο στον υψηλό πληθωρισμό, τις αβάστακτες τιμές στην ενέργεια και τις συνεχείς αυξήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, η κατάσταση στην κοινωνία θα γίνει εκρηκτική.

  • Μέσα από ένα νέο κύκλο εσωτερικών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο “κλειδώνουν” τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στο κύμα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και πλέον πιέζουν ασφυκτικά τις κοινωνικές ομάδες… ηχούν καμπανάκια στην κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει εκπέμψει το σχετικό σήμα θωράκισης.

Γι αυτό και γίνεται συντονισμένες προσπάθειειες από τον πρωθυπουργό ώστε να βρεθεί ένας τρόπος ανακατανομής των κονδυλίων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ και από άλλα προγράμματα, προκειμένου να εξοικονομηθούν οι πόροι για το νέο πακέτο στήριξης και να μην υπάρξουν αναταράξεις στις σχέσεις μας με τους πιστωτές.

Την ίδια ώρα,  το Γραφείο Προυπολογισμού της Βουλής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζεται την ανάγκη για άμεσα και στοχευμένα μέτρα καθώς υπολογίζει ο πληθωρισμός να σκαρφαλώσει ακόμα και στο 11.01% για το 2022. Όσο για την ανάπτυξη, οι προβλέψεις κυμαίνονται μεταξύ 2,21% και 2,75%.

  • Ειδικότερα, στην έκθεση του τονίζεται η ανάγκη να ληφθούν μέτρα οικονομικής στήριξης που δεν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα είναι στοχευμένα κι όχι «οριζόντια» – θα ισχύουν δηλαδή για συγκεκριμένες, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και όχι για όλους ανεξαιρέτως του πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, το Γραφείο Προυπολογισμού της Βουλής τονίζει πως «προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να είναι η … κίνηση των αυτοκινήτων αλλά η μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης για τα νοικοκυριά».

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού μέχρι την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές «στόχος μας είναι να διευρυνθεί το νέο πακέτο  όσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια» και το οποίο θα περιλαμβάνει παράταση, ενίσχυση των έκτακτων επιδομάτων σε νοικοκυριά για ρεύμα, αέριο και ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των νέων μέτρων υπολογίζεται να αγγίξει το 1 δις ευρώ και θα αφορά περίπου 4 εκ. πολίτες.

  • “Γίνεται προσπάθεια να σταθούμε στο πλευρό όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας. Συμπολιτών μας που είναι ευάλωτοι, αλλά και των συμπολιτών μας που παράγουν και βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτές τις υπέρμετρες δυσκολίες. Πάντα με σεβασμό στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας”, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Σχετικά Άρθρα