Μεγάλες αυξήσεις στο ψωμί – Πόσο θα φτάσει το μισό κιλό

 Μεγάλες αυξήσεις στο ψωμί – Πόσο θα φτάσει το μισό κιλό

Η εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, οδηγούν σε αυξήσεις αυτού του ψωμιού, με την τιμή της φραντζόλας των 500 γρ. να αναμένεται να περάσει κατά πολύ το 1 ευρώ.

«Οι πρώτες παραλαβές των μαλακών σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν έως και 60% επάνω. Το μικρό τσουβάλι από 13 – 15 ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Mega ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος.

«Το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι άλλες χώρες από τις οποίες η Ελλάδα προμηθεύεται σιτηρά έχουν σταματήσει τις εξαγωγές εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος εκτίμησε ότι οι αυξήσεις στο ψωμί είναι αναπόφευκτες. «Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αυξήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιες θα είναι αυτές, αλλά σίγουρα δεν θα σταματήσουμε εδώ. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα φτάσουν οι αυξήσεις» τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι ήδη οι αρτοποιοί δυσκολεύονται πολύ να ανταπεξέλθουν εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.

«Από τον Νοέμβρη αρκετοί συνάδελφοι δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές και τις άλλες υποχρεώσεις προκειμένου να συγκεντρώσουν λεφτά για να πληρώσουν το ρεύμα και το φυσικό αέριο» ανέφερε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ένα μικρό συνοικιακό αρτοποιείο από 1.000 ευρώ που πλήρωνε ηλεκτρικό ρεύμα, τώρα έχει φτάσει να πληρώνει 3.000 ευρώ.