Ανακοινώσεις Πλεύρη για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Γιαννάκος στο libre: Μορφή ιδιωτικοποίησης

Σε αναστολή παραμένουν ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που έχουν νοσήσει δεύτερη φορά από κοροναϊό, καθώς δεν τους εκδίδονται πιστοποιητικά νόσησης, αλλά ούτε τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στην εργασία τους με θετικό μοριακό τεστ που εκδίδεται από δημόσιο νοσοκομείο.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

«Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς. Σε όλους τους Έλληνες πολίτες που έχουν νοσήσει για δεύτερη φορά συμβαίνει αυτό. Δεν τους χορηγούνται πιστοποιητικά νόσησης», επισημαίνει στο libre, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

«Για τους συναδέλφους, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στο νοσοκομείο, αφού δεν έχουν το πιστοποιητικό. Ούτε να εμβολιαστούν μπορούν αν το θελήσουν πριν περάσουν 3 μήνες. Έτσι, άδικα παραμένουν ή τίθενται σε αναστολή εργασίας. Επηρεάζεται και η καθημερινή τους ζωή, αφού αποκλείονται από δραστηριότητες, αν και διπλά νοσήσαντες. Όσοι είναι άνω των 60 πληρώνουν και πρόστιμο άδικα.
Σε μας, έχουν απευθύνει ερώτηση και πολίτες οι οποίοι ταξιδεύουν και δεν μπορούν πλέον να κάνουν ταξίδι στο εξωτερικό, γιατί και πιστοποιητικό δεν έχουν και το σύστημα δεν τους επιτρέπει να μπούνε και να δηλώσουν ραντεβού για εμβολιασμό, αν δεν έχουν παρέλθει 3 μήνες από τη νόσηση
Πρέπει να λυθεί από τον ΕΟΔΥ το ζήτημα. Πρέπει και σε αυτή την κατηγορία των διπλά νοσήσαντων πολιτών να χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης.
Έχουμε απευθυνθεί και στον ΕΟΔΥ και στο υπουργείο Υγείας. Δε μας έχει δοθεί καμία απάντηση. Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει. Πώς είναι δυνατόν να μην εφαρμόζεται ο νόμος και οι συνάδελφοι να μην μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους με θετικό μοριακό τεστ που εκδίδεται από δημόσιο νοσοκομείο; Είναι δυνατόν να ταλαιπωρούνται, να τιμωρούνται με πρόστιμα πολίτες, να τίθενται σε αναστολή εργασίας επειδή ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας δεν εφαρμόζει το αυτονόητο να εκδίδει πιστοποιητικά νόσησης σε πολίτες που νοσούν δεύτερη φορά; Το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση, όχι από τη μετάδοση του ιικού φορτίου (το οποίο δεν είναι λιγότερο σε κάποιον που έχει εμβολιαστεί). Ποιο το νόημα να παραμένουν εκτός οι συνάδελφοι υγειονομικοί και να εισηγούνται και την απόλυσή τους;», αναρωτιέται ο κ. Γιαννάκος.

Οι αλλαγές που φέρνει το Ν/Σ για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ

Σχολιάζοντας τις αλλαγές που αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ  –για το οποίο σήμερα, το πρωί θα υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη– και την προϋπόθεση που θα υπάρχει για να μπορεί ένας γιατρός να συμβληθεί με τον Οργανισμό, όταν κρίνεται απαραίτητο να κάνει δύο εφημερίες το μήνα σε δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Γιαννάκος είπε:

Και αυτό το μέτρο είναι μία μορφή ιδιωτικοποίησης του συστήματος. Το σύστημα Υγείας χρειάζεται προσλήψεις και όχι ιδιώτες γιατρούς που θα έρχονται σε μια-δυο εφημερίες! Δεν αποτελεί λύση αυτό για να στελεχωθεί το ΕΣΥ. Όσες προσπάθειες έγιναν για στελέχωση του συστήματος υγείας από ιδιώτες γιατρούς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απέτυχαν. Τις περισσότερες φορές, οι ιδιώτες γιατροί με διάφορες δικαιολογίες δεν προσέρχονταν στη θέση τους. Υπάρχει δυνατότητα με μπλοκάκι να ενισχυθεί το σύστημα υγείας με ιδιώτες γιατρούς, όμως αυτή η τακτική έχει αποτύχει. Το ΕΣΥ χρειάζεται μόνιμους γιατρούς, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Όλα αυτά τα σχέδια με συμπράξεις ιδιωτών και απογευματινά χειρουργεία κλπ., στην πράξη έχουν αποτύχει. Ο ιδιωτικός τομέας δε στήριξε στην πανδημία”.