Μητσοτάκης στο CNBC: Ο Πούτιν “ξύπνησε” την ΕΕ από τον γεωπολιτικό της λήθαργο κι ενίσχυσε το ΝΑΤΟ

 Μητσοτάκης στο CNBC: Ο Πούτιν “ξύπνησε” την ΕΕ από τον γεωπολιτικό της λήθαργο κι ενίσχυσε το ΝΑΤΟ

Συνέντευξη στο CNBC παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να εκπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ηχηρό σαφές μήνυμα ότι «είμαστε πρόθυμοι να υπερασπιστούμε την ήπειρό μας, ανεξάρτητα από τη σχέση μας με το ΝΑΤΟ». Ο ίδιος, δε, υπογραμμίζει πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενίσχυσε το ΝΑΤΟ και «ξύπνησε» την Ευρώπη από τον γεωπολιτικό λήθαργο.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σημείωσε πως είναι πάντα πάνω στο τραπέζι, ωστόσο, δεν διαβλέπει όπως λέει προς ώρας συναίνεση την πλήρη αποδέσμευση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. «Είναι διαφορετικό πράγμα η αγορά πετρελαίου από εκείνη του φυσικού αερίου», σημειώνει.

Ως προς το σχέδιό του 6 σημείων με αιχμή την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως: «Το σκεπτικό μου είναι πολύ απλό: η αγορά χονδρικής έχει ουσιαστικά σταματήσει να λειτουργεί και δεν αντανακλά τις θεμελιώδεις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που έχει αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπάρχει σαφής αναφορά στα Συμπεράσματα, στο ανακοινωθέν της Κομισιόν της 8ης Μαρτίου. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη συναίνεση στο Συμβούλιο ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι όσον αφορά μία παρέμβαση στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου. Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι από τη στιγμή που αυτές οι θέσεις δημοσιοποιήθηκαν -τις τελευταίες τρεις με τέσσερις ημέρες- έχουμε παρατηρήσει σημαντική μείωση στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου».

Σχετικά Άρθρα