Σύνοδος Κορυφής: Όλες οι ελπίδες στις… Βερσαλλίες για την ακρίβεια – Πρόταση έξι σημείων παρουσιάζει ο Μητσοτάκης

 Σύνοδος Κορυφής: Όλες οι ελπίδες στις… Βερσαλλίες για την ακρίβεια – Πρόταση έξι σημείων παρουσιάζει ο Μητσοτάκης

«Δεν παρακολουθούμαι αμέτοχοι τις εξελίξεις, αλλά επεμβαίνουμε, λαμβάνουμε μέτρα και προτείνουμε λύσεις» δηλώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφορικά με το ράλι τιμών στην ενέργεια και τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά.

Της Άννα Καραβοκύρη

Η ενεργειακή κρίση θορυβεί το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο κινείται με διπλό σχέδιο δράσης  προκειμένου να ανακόψει την ακρίβεια.

Από την μια μεριά ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών για να συντάξει άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης των νοικοκυριών και από την άλλη παρεμβαίνει ζητώντας την βοήθεια της Ευρώπης στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε που ξεκινά σήμερα στις Βερσαλλίες. 

  • «Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, να επαναλάβω τη δέσμευσή μας ότι η στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση» δήλωσε ρητά χθες ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας ένα πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης.

Παράλληλα, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε σε εφαρμογή το σχεδιασμό του για περαιτέρω πιέσεις στην Ευρώπη ώστε να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει σήμερα στο τραπέζι των συνομιλιών της ΕΕ ένα «σχέδιο έξι σημείων» ώστε να αντιμετωπιστούν τα κερδοσκοπικά αίτια στην αγορά του φυσικού αερίου και να μην υπάρξουν ακραίες διακυμάνσεις. Μάλιστα, το “σχέδιο έξι σημείων” που γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν, Φον ντερ Λαιεν φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες.

  • Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν χαρακτηριστικά πως “είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συμμετέχει δυναμικά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και συμμετέχει ενεργά, με θέσεις και προτάσεις για όλα όσα θα συζητηθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής”. 

Προσθέτουν μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους που έθεσε στην Κομισιόν το ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας και την ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές  πηγές τονίζουν με νόημα ότι “ ο πρωθυπουργός ηγείται μιας “πανευρωπαϊκής προσπάθειας για να δοθεί λύση σε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα” και υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση πέτυχε στα Συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ενταχθεί πρόβλεψη για δέσμη μέτρων που θα απορροφήσει τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις”.

Σχετικά Άρθρα