Νέα αεροπορική επίθεση στη Μαριούπολη- Διεθνής κατακραυγή για τον βομβαρδισμό μαιευτηρίου (vid)

 Νέα αεροπορική επίθεση στη Μαριούπολη- Διεθνής κατακραυγή για τον βομβαρδισμό μαιευτηρίου (vid)

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η πόλη δέχεται επίθεση από αέρος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν πληγεί κτίρια κατοικιών.

Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι η Μαριούπολη είναι μια από τις επτά πόλεις από τις οποίες ελπίζει η κυβέρνηση να απομακρύνει αμάχους που έχουν παγιδευτεί στην σύγκρουση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν για να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος από την Μαριούπολη απέτυχαν και ο κόσμος στην πόλη αυτή των άνω των 400.000 κατοίκων δεν έχει νερό ή ρεύμα για περισσότερο από μια εβδομάδα.

https://twitter.com/by_Ukraine/status/1501867484302950400?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1501867484302950400%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fback.sdna.gr%2Fpolitiko-deltio%2Fdiethni%2F942534_oykrania-nea-aeroporiki-epithesi-stin-marioypoli-htypoyn-ktiria

Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν την ευθύνη η μια στην άλλη για την κατάρρευση των συμφωνιών για τοπική κατάπαυση του πυρός, και γύρω από την Μαριούπολη, ενώ την ίδια ώρα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι πληροφορίες ότι βομβάρδισε νοσοκομείο παίδων εκεί είναι “ψευδείς ειδήσεις”. Σύμφωνα με τη Μόσχα, η εγκατάσταση αυτή δεν χρησιμοποιείτο πλέον ως νοσοκομείο και είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από τον ουκρανικό στρατό.

Η Ουκρανία κατάφερε να αρχίσει την απομάκρυνση αμάχων από κάποιες περιοχές αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της βορειοανατολικής πόλης Σούμι, όπου ανθρωπιστικός διάδρομος άνοιξε σήμερα για τρίτη συναπτή ημέρα βάσει συμφωνίας για τοπική κατάπαυση του πυρός.

“Οι οχηματαπομπές (αυτών που απομακρύνονται) φεύγουν. Υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός!”, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Σούμι Ντμίτρο Ζιβίτσκιι.

Κόσμος φεύγει επίσης από κοντινούς οικισμούς της Κρασνοπίλια και Τροστιάνετς, πρόσθεσε.

Τι μεταδίδει το BBC

Βόμβες φέρονται να πέφτουν ξανά σε σπίτια στο λιμάνι της Μαριούπολης της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με ανάρτηση στο Telegram του δημοτικού συμβουλίου.

Μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή που προσπαθεί να φτάσει στη νοτιοανατολική πόλη χρειάστηκε επίσης να γυρίσει πίσω λόγω των μαχών, σύμφωνα με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, ανέφερε το Reuters.

Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Ρωσία εσκεμμένα εμποδίζει την εκκένωση αμάχων από την πόλη επειδή δεν κατάφερε να καταλάβει το στρατηγικά σημαντικό λιμάνι, ανέφερε το Reuters.

Η νοτιοανατολική πόλη υπήρξε ο τόπος σκληρών μαχών. Χθες, ένα μαιευτήριο βομβαρδίστηκε , σκοτώνοντας τρία άτομα, ανάμεσά τους ένα παιδί, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Κατακραυγή για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί σκοτώθηκαν σε ρωσική επίθεση σε μαιευτήριο και νοσοκομείο παίδων στην πόλη Μαριούπολη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε ότι άνθρωποι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια και χαρακτήρισε την επίθεση έγκλημα πολέμου.

Δημοσίευσε επίσης βίντεο προφανώς από το εσωτερικό του νοσοκομείου, το οποίο φαινόταν σοβαρά κατεστραμμένο.

Περίπου 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης, μεταξύ των οποίων προσωπικό και ασθενείς, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο Πάβλο Κυριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Ντόνετσκ, που περιλαμβάνει την πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, δήλωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένας θάνατος και δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένοι τραυματισμοί μεταξύ παιδιών. Είπε ότι η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια μιας συμφωνημένης κατάπαυσης του πυρός με τη ρωσική πλευρά, σύμφωνα με το Interfax Ukraine.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης είπε ότι η απεργία προκάλεσε «κολοσσιαία ζημιά» και δημοσίευσε πλάνα που δείχνει καμένα κτίρια, κατεστραμμένα αυτοκίνητα και έναν τεράστιο κρατήρα έξω από το νοσοκομείο. Το BBC επαλήθευσε την τοποθεσία των βίντεο.

Σχετικά Άρθρα