Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη Ερντογάν – Ανακοινώσεις από την Αθήνα – Η πρόκληση Τσελίκ και η ελληνική απάντηση

H οριστικοποίηση της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και όσα θα συζητηθούν σε αυτή βρίσκονται στο επίκεντρο διπλωματικών ζυμώσεων. Το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP), Ομέρ Τσελίκ. επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις πληροφορίες που μετέδιδαν από το πρωί τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, αλλά την ίδια ώρα εμφανίστηκε προκλητικός με δηλώσεις περί Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμούς της Άγκυρας για βάρκες μεταναστών που τρυπάει η Ελλάδα και τα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών!

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις έγιναν γνωστά τα όσα είπε, στην Αθήνα επικράτησε εκνευρισμός και δεύτερες σκέψεις καθώς δυναμίτιζε την συνάντηση πριν καν ανακοινωθεί ή έστω επιβεβαιωθεί επισήμως από την ελληνική πλευρά. Για αυτό και σύμφωνα με πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και από κυβερνητικής πλευράς το μόνο που διέρρεε ήταν ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

  • Πηγές ανέφεραν ότι τα τηλέφωνα στις δύο πρωτεύουσες πήραν φωτιά και μέσω διπλωματικών διαύλων ξεκίνησε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να οριστεί ένα πλαίσιο συζήτησης που θα λειτουργήσει ως πεδίο εκτόνωσης της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών και δεν θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Έτσι, αναμένεται τελικά το γεύμα μεταξύ των δύο ηγετών να γίνει κανονικά και εκτός απροόπτου να ανακοινωθεί σήμερα και από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι «οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών είναι γνωστές» και θυμίζουν την πρόσφατη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν περιμένει από μια τέτοια συνάντηση «θα λυθούν όλα τα ζητήματα και όλες οι μεγάλες διαφορές που έχουμε, προεξάρχοντος του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών». Σημειώνουν, όμως, ότι «οι συναντήσεις οι οποίες διευκολύνουν στο να εκτονωθεί ένα κλίμα έντασης το οποίο δεν έχει πυροδοτήσει η Ελλάδα, μόνο χρήσιμες μπορούν να είναι σε αυτή τη συγκυρία».

Η επιβεβαίωση από ελληνικής πλευράς της συνάντησης την Κυριακή θα περιλαμβάνει και το πλαίσιο συζήτησης ώστε να μην υπάρχει περιθώριο παρερμηνείας από καμία πλευρά. Κι αυτό δεν είναι άλλο από αυτό που είχε θέσει ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, όπου αναφέρθηκε σε ζητήματα τα οποία αφορούν «τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις νέες προκλήσεις που η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει», όπως επίσης την θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών που περιλαμβάνει την οικονομία, τον τουρισμό, το περιβάλλον και την πολιτική προστασία.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι «τέτοιες συναντήσεις δεν θα πρέπει να αποτελούν είδηση» και θα πρέπει να γίνονται ακόμα και σε στιγμές έντασης καθώς «ο μόνος δρόμος επίλυσης των διαφορών είναι ο διάλογος».

Η Αθήνα εκτιμά ότι στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία «η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι μία ρητορική η οποία σήμερα είναι εκτός διεθνούς κλίματος και είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να την αναθεωρήσει το συντομότερο δυνατό».

Θετικά ως προς την πραγματοποίηση της συνάντησης προσμετράται και το κλίμα συναίνεσης για μια τέτοια κίνηση που καταγράφηκε στην Βουλή. Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είχε υποστηρίξει ότι οι ανακατατάξεις που φέρνει η ουκρανική κρίση «αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για να επιδιώκουμε ενεργά έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, με σκοπό την μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και είχε ζητήσει «διάλογο στο πιο υψηλό επίπεδο». Όλων αυτών είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου που είχε υποστηρίξει ότι είναι «η κατάλληλη στιγμή να γίνει μία συζήτηση των ηγετών των δύο χωρών», μιλώντας για μια επικοινωνία που δεν θα αφορά τα διμερή θέματα, αλλά, «για την κατάσταση στον κόσμο, για το πώς θα λειτουργήσει η λεγόμενη παλιά νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Σχετικά Άρθρα