Ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά τη Μαριούπολη – Συνεχίζεται η πολιορκία του Κιέβου

 Ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά τη Μαριούπολη – Συνεχίζεται η πολιορκία του Κιέβου

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς σε στρατηγικής σημασίας πόλεις της Ουκρανίας τις οποίες επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν -μέχρι στιγμής- δείχνει ανυποχώρητος και ανεπηρέαστος από τις απανωτές κυρώσεις σε βάρος της χώρας του. Ωστόσο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τον ενημέρωσε ότι θα υπάρξει τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όλο και πιο μακριά δείχνει να βρίσκεται η πιθανότητα αποκλιμάκωσης της ρωσοοουκρανικής κρίσης.

Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, κατήγγειλε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.

«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram γύρω στα μεσάνυχτα.

«Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε.

Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την –προσαρτημένη στη Ρωσία– Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.

Προχθές Πέμπτη, ο δήμαρχος της Μαριούπολης κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έθεσε την πόλη υπό πολιορκία καταστρέφοντας γέφυρες και τρένα για να εμποδίσει κατοίκους να φύγουν.

«Εδώ και πέντε ημέρες ο τόπος μας, η οικογένειά μας του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, υφίσταται ανελέητες επιθέσεις», ανέφερε, καλώντας ταυτόχρονα να συνεχιστεί η «αντίσταση».

Πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο, την πόλη συνεχίζουν να υπερασπίζουν μονάδες του ουκρανικού στρατού, της Εθνικής Φρουράς, της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Αζόφ, της συνοριοφρουράς και των πεζοναυτών.

Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, προειδοποίησε ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης, την ώρα που οι δυνάμεις που μάχονται τους Ρώσους δηλώνουν ότι χρειάζονται ενισχύσεις για να μην χάσουν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης και του λιμανιού της.

Οι Ουκρανοί κρατούν τις γραμμές τους απέναντι στους Ρώσους αλλά χρειάζονται σημαντικές ενισχύσεις, είπε εξάλλου ο υπαρχηγός της στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ, που ανήκει στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας. “Είναι η τελευταία πόλη που αποτρέπει τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου από τη Ρωσία μέχρι την Κριμαία”, ανέφερε σε ανάρτησή του στη επίσημη σελίδα της μονάδας στο Telegram, αναφέροντας μόνο την κωδική ονομασία του, Καλίνα. “Η Μαριούπολη δεν πρέπει να χαθεί”, πρόσθεσε.

Υπό πολιορκία βρίσκεται και το Κίεβο με τις ουκρανικές αρχές να αναφέρουν ότι στα προάστια της πόλης έχουν εγκλωβιστεί σε συντρίμμια πολυκατοικίας τουλάχιστον 100 άνθρωποι, μετά από βομβαρδισμούς των Ρώσων.

Παράλληλα συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Χερσώνα με τις ρωσικές δυνάμεις παράλληλα να απειλούν και το γειτονικό Μικολάιβ.

Οπως μεταδίδει το CNN μετέδωσε ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Μικολάιβ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν βρίσκονται πια μέσα στην πόλη, παρότι υπήρξαν μάχες νωρίτερα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Ουκρανοί κατάφεραν να τους απωθήσουν και πλέον βρίσκονται έξω από την πόλη.

Το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στην κεντρική Ουκρανία, χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού, με το χτύπημα να προκαλεί πυρκαγιά και το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα για “πυρηνική τρομοκρατία” και ότι ήθελε να “επαναληφθεί” η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ –όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία.

“Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία”, κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Φωτιά σε τμήμα του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια

“Η Ουκρανία μετράει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αν εκραγεί κάποιος, θα είναι το τέλος των πάντων. Το τέλος της Ευρώπης. Θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη”, συνέχισε.

https://twitter.com/Spec_Operators/status/1499540656334725122?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1499540656334725122%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news247.gr%2Fkosmos%2Fpolemos-stin-oykrania-mia-akomi-nychta-tromoy-sfiggei-o-kloios-sto-kievo-synecheis-vomvardismoi-se-polles-perioches.9551677.html

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς, ενώ άμαχοι και παιδιά βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε μια κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ουκρανική αστυνομία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, χτυπήθηκε το χωριό Μαρχαλίφκα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα νοτιοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Με τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων Μόσχας – Κιέβου να έχει αποδώσει εν μέρει καρπούς, καθώς οι δυο πλευρές προχώρησαν σε συμφωνία μόνο για απομάκρυνση πολιτών και παράδοση τροφίμων και φαρμάκων, ένας τρίτος γύρος συζητήσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο, πρόκειται να λάβει χώρα.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή (04/03) ο Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον καγκελάριο ότι Ρωσία και Ουκρανία έχουν προγραμματίσει έναν νέο γύρο συνομιλιών, τον τρίτο κατά σειρά, ο οποίος πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το απόγευμα της Παρασκευής (04/03) μετά από δύο σχεδόν ημέρες και αρκετές εφιαλτικές στιγμές και ώρες αγωνίας, το ελληνικό κομβόι 66 αυτοκινήτων, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο που μεταφέρει Έλληνες πολίτες και μέρος του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία και το οποίο ξεκίνησε χθες από την πόλη Ζαπορίζια, κατάφερε να περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας – Μολδαβίας, όπου τους περίμενε κλιμάκιο της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι.

Την ίδια στιγμή οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επιβάλουν “νέες σκληρές κυρώσεις” κατά της Μόσχας και δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν την “εκστρατεία παραπληροφόρησης” της Ρωσίας.

“Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε νέες σκληρές κυρώσεις ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα”, ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 σε κοινή ανακοίνωση.

Καταδίκασαν επίσης την παραπληροφόρηση “της ρωσικής κυβέρνησης και των ΜΜΕ που συνδέονται με αυτήν” των οποίων “η συνεχής ροή κατασκευασμένων ισχυρισμών θέτει σε κίνδυνο επιπλέον ζωές”. “Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε την εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας”.

Σχετικά Άρθρα