Ενεργειακή κρίση: Κοντά στα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης στην Αττική

 Ενεργειακή κρίση: Κοντά στα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης στην Αττική

Το πρώτο τριήμερο του Μαρτίου, το ηλεκτρικό αυξήθηκε 24,6%, με τη μέση χονδρική τιμή σε αυτό το χρονικό παράθυρο να διαμορφώνεται στα 264 ευρώ/ MWh. Όλα δείχνουν ότι η μικρή αποκλιμάκωση το Φεβρουάριο (-6,86% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο) δύσκολα θα έχει συνέχεια, αλλά ακόμα κι αν η χονδρική τιμή διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, θα είναι 320% υψηλότερη από πέρσι, όταν η μέση τιμή ήταν μόλις 50,36 ευρώ/ MWh. Το ενεργειακό και οι επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση ήταν το βασικό αντικείμενο της 3ωρης τηλεδιάσκεψης του ECOFIN, στην οποία συμμετείχε και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κ. Λαγκάρντ.

Αν πρέπει να κρατήσει κανείς κάτι από τις δηλώσεις που ακολούθησαν, είναι η παραδοχή του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ότι ολόκληρη αυτή η χρονιά θα κυλήσει με υψηλές τιμές στην Ενέργεια κι αυτό σημαίνει ότι όλα τα σχέδια επί χάρτου πάνε στον κάλαθο των αχρήστων.

Τόσο ο οικοδεσπότης Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Λεμέρ, όσο και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ανέδειξαν το Ενεργειακό ως το μεγαλύτερο κίνδυνο. Αν και είναι νωρίς ακόμα να γίνει αποτίμηση της ζημιάς, το εκρηκτικό κοκτέιλ των αυξήσεων στα καύσιμα, το ρεύμα, τις πρώτες ύλες, θα επηρεάσουν το ΑΕΠ των κρατών- μελών, τον πληθωρισμό, τα δημόσια οικονομικά αλλά και την εμπιστοσύνη. Κι επειδή αυτές οι επιπτώσεις δεν θα είναι οριζόντιες αλλά θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το βαθμό ενεργειακής τους εξάρτησης, το ζητούμενο είναι ένα κοινό σχέδιο δράσης. Κι αυτό- αν τελικά πάρει σάρκα και οστά- συνιστά τη μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με την έως τώρα λογική του περιβόητου Toolbox της Κομισιόν.

Την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το νέο πλαίσιο παρεμβάσεων, με στόχο να προστατευτούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις, από το εκρηκτικό ενεργειακό κόστος.

Ως τώρα, τα κράτη- μέλη ενεργούσαν κατά μόνας, με επιδοτήσεις, μειώσεις φόρων ή άλλα στοχευμένα «εργαλεία». Πλέον, στο τραπέζι μπαίνουν «εργαλεία» κρατικών ενισχύσεων και ειδικών δανείων, σύμφωνα με το μοντέλο των μέτρων στήριξης για την πανδημία. Μάλιστα, η αναφορά του Αντιπροέδρου της Κομισιόν στην αναζήτηση τρόπων για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και «χτίσιμο» στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου, αναδεικνύει τους βασικούς άξονες της πρότασης που έχει υποβάλει η Αθήνα τόσο σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδριάζει εκ νέου στις 10 του μήνα στις Βερσαλλίες.

Κι ενώ οι Ευρωπαίοι έστω και καθυστερημένα αναζητούν κοινό βηματισμό για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού ενεργειακού κόστους, οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τιμές- φαρμάκι, κάθε φορά που πρέπει να γεμίσουν το ντεπόζιτο τους. Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,831 ευρώ. Η τιμή της την 1η Μαρτίου έφτασε στα 1,918 ευρώ. Αν λάβει, δε, κανείς υπόψιν ότι μέσα σε ένα μήνα η διεθνής τιμή του πετρελαίου ανέβηκε 25% και της βενζίνης 27%, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα το σημείο καμπής, θα πρέπει να περιμένει περαιτέρω κλιμάκωση και της λιανικής τιμής.

Ήδη σε 3 Νομούς- Ευρυτανία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες- η μέση τιμή έχει σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ, ενώ σε άλλους 27 διαμορφώνεται πάνω από μέσο όρο της Επικράτειας και είναι θέμα ημερών να ξεπεράσουν και εκεί το όριο των 2 ευρώ ανά λίτρο.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα