Κρεμλίνο για κυρώσεις: Κανένα πρόβλημα, έχουμε προετοιμαστεί

 Κρεμλίνο για κυρώσεις: Κανένα πρόβλημα, έχουμε προετοιμαστεί

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η οικονομική πραγματικότητα της Ρωσίας έχει αλλάξει, αλλά δεν βλέπει κανένα λόγο να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, η οποία αύξησε τα επιτόκια στο 20% καθώς προσπάθησε να θωρακίσει την οικονομία από τις κυρώσεις της Δύσης.

Η τράπεζα έχει επίσης εισαγάγει ορισμένους ελέγχους κεφαλαίων καθώς η Δύση προσπαθεί να περιορίσει την ικανότητά της να αναπτύξει αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να αποκόψει τις μεγάλες τράπεζες της Ρωσίας από το χρηματοοικονομικό δίκτυο SWIFT, δυσκολεύοντας τους δανειστές και τις εταιρείες να πραγματοποιούν και να λαμβάνουν πληρωμές. Αυτές οι κινήσεις οδήγησαν το ρούβλι σε πτώση σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Άρθρο Κοτζιά: Μια διαφορετική σκοπιά – Η γεωπολιτική του Ουκρανικού και ο νεοτσαρισμός

“Η Ρωσία έχει κάνει σχέδια εδώ και πολύ καιρό για πιθανές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πιο αυστηρών. Υπάρχουν σχέδια αντίδρασης, αναπτύχθηκαν και εφαρμόζονται καθώς εμφανίζονται προβλήματα”.

Ο Πεσκόφ είπε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον του ίδιου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν άσκοπες.

“(Ο Πούτιν) είναι αρκετά αδιάφορος. Οι κυρώσεις περιέχουν παράλογους ισχυρισμούς για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία”, είπε ο Πεσκόφ. «Ο πρόεδρος δεν έχει άλλα περιουσιακά στοιχεία εκτός από αυτά που έχει δηλώσει».

Η Δύση επιδιώκει να τιμωρήσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ρωσία την αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την προστασία των αμάχων.

Ο Πούτιν θα εργαστεί για οικονομικά ζητήματα σήμερα, είπε ο Πεσκόφ, συναντώντας αξιωματούχους όπως η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα, ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ και ο Γερμανός Γκρεφ, Διευθύνων Σύμβουλος της κυρίαρχης δανείστριας Sberbank (SBER.MM).

Ερωτηθείς για τον χειρισμό της κρίσης από την κεντρική τράπεζα, ο Πεσκόφ είπε: “Δεν είχαμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της κεντρικής μας τράπεζας. Δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλουμε τώρα.”

Πηγή: reuters.com

Σχετικά Άρθρα