Ουκρανία: Φυγαδεύτηκε και το συνεργείο της ΕΡΤ – Η περιγραφή της δημοσιογράφου

 Ουκρανία: Φυγαδεύτηκε και το συνεργείο της ΕΡΤ – Η περιγραφή της δημοσιογράφου

Με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να βρίσκονται έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, δόθηκε εντολή από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, να εκκενωθεί η ελληνική πρεσβεία και όλο το προσωπικό της προσπαθεί να αποχωρήσει μαζί με χιλιάδες κατοίκους από την πόλη με κάθε μέσο.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουκρανία, η δημοσιογράφος Ανδριάννα Μαγγανιά, περιέγραψε τον τρόπο που επιχειρείται η αποχώρηση για τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Κίεβο και του συνεργείου της ΕΡΤ. Σημειώνεται πως η αποστολή της ΕΡΤ, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έφυγε από το ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει και εγκαταστάθηκε στην ελληνική πρεσβεία, καθώς το ξενοδοχείο δεν διέθετε καταφύγιο.

«Εγκαταλείψαμε πριν από λίγο την ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο, είμαστε 13 άτομα και βρισκόμαστε σε έξι αυτοκίνητα κι αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βγούμε έξω από την πόλη» ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ανδριάννα Μαγγανιά, στην Ουκρανία, λίγο μετά την απόφαση για την εκκένωση της πρεσβείας της χώρας μας.

H δημοσιογράφος της ΕΡΤ η οποία καλύπτει τις εξελίξεις με το συνεργείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό πού κατευθύνονται τα έξι αυτοκίνητα – τα οποία έχουν διακριτικά με ελληνικές σημαίες- και προσπαθούν όλα να παραμείνουν το ένα κοντά στο άλλο για να μην χωριστούν. Πρόσθεσε ότι έχουν πάρει πολλές προμήθειες μαζί τους φαγητό και βενζίνη καθώς δεν γνωρίζουν πόση ώρα θα χρειαστεί για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Όπως περιέγραψε «έχουμε διανύσει πάνω από 10 χιλιόμετρα ενώ είδαμε κόσμο στον δρόμο να κάνει οτοστόπ. Υπάρχει αρκετή κίνηση στην κεντρική οδική αρτηρία στην οποία βρισκόμαστε και η οποία οδηγεί έξω από το Κίεβο. Αυτό που μας έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωσή είναι ότι είδαμε πάρα πολύ κόσμο με βαλίτσες στον δρόμο να κάνει οτοστόπΠροσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη με κάθε μέσο οι κάτοικοι του Κιέβου. Φυσικά όσοι είχαν αυτοκίνητο μπήκαν σε αυτό κι έφυγαν, άλλοι πήγαν στα καταφύγια για να κρυφτούν εκεί. Όμως όσοι δεν είχαν κάποιο μεταφορικό μέσο προσπαθούν να φύγουν κάνοντας οτοστόπ» ανέφερε χαρακτηριστικά

Ανέφερε επίσης ότι «ακούγαμε πάρα πολύ δυνατές εκρήξεις και τις σειρήνες να ηχούν την ώρα που βρισκόμασταν στην ελληνική πρεσβεία στην παλιά πόλη του Κιέβου όμως κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας μέχρι στιγμής εδώ και περίπου 20 λεπτά δεν έχουμε ακούσει εκρήξεις, δεν έχουμε δει ενόπλους ούτε άρματα μάχης».

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ συνέχισε λέγοντας πως «είχαμε ακούσει ότι υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις σε πολύ κοντινό σημείο, γύρω από την πρεσβεία. Η πρεσβεία βρισκόταν περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την πλατεία Ανεξαρτησίας. Οι ελληνικές Αρχές δεν μας δίνουν συγκεκριμένες πληροφορίες. Έκριναν για λόγους ασφαλείας ότι πρέπει να μεταφερθούμε επειγόντως έξω από το Κίεβο, χωρίς να μας δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες και χωρίς να ξέρουμε πού πάμε αυτή τη στιγμή. Δε γνωρίζουμε, δεν ανακοινώνεται αυτό επίσημα».

«Εγώ βρίσκομαι στο ίδιο όχημα με τον κ. Σπύρο Κοντονή, ο οποίος είναι στην ελληνική πρεσβεία ειδικός για θέματα επικοινωνίας και πληροφορικής. Έχουμε χωριστεί με το συνεργείο της ΕΡΤ, με τον Πάρι Κεφάκη και τον Γιώργο Τσάμπρα. Βρίσκονται σε άλλο όχημα, δεν χωρούσαμε να μπούμε όλοι στο ίδιο όχημα» σημείωσε η Ανδριάννα Μαγγανιά.

Σχετικά Άρθρα