Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- Για εισβολή των Ρώσων στο Κίεβο κάνει λόγο η Δύση- Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων

 Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- Για εισβολή των Ρώσων στο Κίεβο κάνει λόγο η Δύση- Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας θεωρεί πολύ πιθανή την κατάληψη του Κιέβου από τα ρωσικά στρατεύματα ενώ επιτέθηκε κατά του τηλεοπτικού δικτύου Russia Today.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιρουμένων των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ.
«Το ζήτημα της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης συζητήθηκε […] Η απόφαση ελήφθη. Σύμφωνα με τη νομοθεσία μας, το Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει την απόφαση εντός 48 ωρών» επεσήμανε ο γραμματέας του Συμβουλίου, Ολεκσίι Ντανίλοβ.

Τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν ή θα χαλαρώσουν ανάλογα με την κατάσταση σε διάφορες περιοχές της χώρας, είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διαρκέσει για 30 ημέρες. Αλλά, υπάρχει δυνατότητα επέκτασης και για 60.

ΗΒρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εκτίμησε ότι είναι «πολύ πιθανό» ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να θελήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των δύο επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας που ανεξαρτοποιήθηκαν.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει το σχέδιό του για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε η Τρας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ενώ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κατάληψης του Κιέβου δήλωσε ότι «πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζει κάτι τέτοιο».

Παράλληλα η Τρας επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη βέβαιη ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στις δύο αποσχιθείσσες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, λέγοντας πως δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωμένα στοιχεία.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ασαφής (…) Αυτό που εννοώ είναι ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί κάθε είδους ψεύτικο υλικό. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας έχουν επιβεβαιώσει πλήρως το τι συμβαίνει», εξήγησε η Βρετανίδα υπουργός. Εξάλλου η Τρας δήλωσε ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom θα πρέπει να εξετάσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today.

«Σε ό,τι αφορά το Russia Today, είμαι της άποψης ότι μεταδίδει προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις σε τακτική βάση και αποτελεί ουσιαστικά βραχίονα του ρωσικού κράτους και είμαι βέβαιη ότι η Ofcom το εξετάζει», σημείωσε στο Times Radio.

Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων στην Ουκρανία

Η Ουκρανία άρχισε σήμερα Τετάρτη να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.
Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

Πούτιν: Ανοιχτός σε διπλωματικές λύσεις- Ακυρώθηκε η συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ

Σε νέο του τηλεοπτικό διάγγελμα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε διατεθιμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τη Δύση για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία.
«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα» δίνοντας ελπίδα πως μπορεί να βρεθεί λύση δίχως τη χρήση όπλων.

Ο Μπλίνκεν ακύρωσε τον Λαβρόφ

Η δήλωση Πούτιν έρχεται λίγες μόλις ώρες με την ακύρωση του ραντεβού ανάμεσα στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη όπως ήταν προγραμματισμένο με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα ως ανεξαρτήτων κρατών των δύο αποσχισθεισών αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.

«Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή άρχισε και ότι η Ρωσία απέρριψε καθαρά τη διπλωματία, δεν έχει κανένα νόημα μια συνάντηση σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό ΥΠΕΞ, τον Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να χρησιμοποιεί τη διπλωματία ως προκάλυψη ενώ την ίδια στιγμή ταχύνει το βήμα της στον δρόμο της σύγκρουσης και του πολέμου», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Δήλωσε πάντως διατεθειμένος να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες «αν η Ρωσία είναι έτοιμη να λάβει επαληθεύσιμα μέτρα για να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα (…) πως μιλάει σοβαρά όταν αναφέρεται σε αποκλιμάκωση και εξεύρεση διπλωματικής λύσης».

«Αν η Μόσχα αλλάξει συμπεριφορά, είμαι διατεθειμένος να συζητήσω», πρόσθεσε. Όμως η Ρωσία «πρέπει να δείξει ότι μιλάει σοβαρά. Οι τελευταίες 24 ώρες έδειξαν το ακριβώς αντίθετο», επέμεινε.

Ο Αμερικανός υπουργός διεμήνυσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι οι τελευταίες εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματώσει τις απειλές του εναντίον της Ουκρανίας.

«Σε κάθε νέα κλιμάκωση από μέρους της Ρωσίας, θα αντιδρούμε με νέα ταχύτατα και σκληρά μέτρα, σε συντονισμό με τους συμμάχους μας, επιπλέον αυτών που ανακοινώθηκαν», προειδοποίησε.

Ο κ. Κουλέμπα από την πλευρά του εξήρε την προσέγγιση της επιβολής διεθνών κυρώσεων «κατά κύματα». «Αυτό είναι κάτι που μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αν συνεχιστεί κι έχει διάρκεια», είπε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει επ’ ουδενί να θεωρήσει ότι η πίεση έφθασε στην οροφή της κι ότι «δεν μπορεί να τιμωρηθεί περαιτέρω», πρόσθεσε. «Η πίεση πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται. Και εάν αυτό σημαίνει συχνές ανακοινώσεις νέων κυρώσεων, θα είμαστε ικανοποιημένοι».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα