Διπλή επιφυλακή για εκλογικό αιφνιδιασμό και συνέδριο – Γιατί ο Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στον Τσακαλώτο

 Διπλή επιφυλακή για εκλογικό αιφνιδιασμό και συνέδριο – Γιατί ο Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στον Τσακαλώτο

Την οργή του ο Αλέξης Τσίπρας για τους χαρακτηρισμούς του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο πρόσωπό του πολύ γρήγορα και κρατώντας την ψυχραιμία του τη μετέτρεψε σε όπλο. Επέλεξε να επιμείνει στην ατζέντα του για την καταγγελία της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος από την κυβέρνηση της ΝΔ και για την ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία από τις επιλογές του ίδιου του πρωθυπουργού. Η απάντηση πάντως στο πρώην υπουργό οικονομικών εκτιμάται ότι θα έρθει και θα είναι πολιτική και το πιθανότερο είναι αυτή να έρθει στο μεγάλο ξεκαθάρισμα του Απριλίου, στο Συνέδριο.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ο κ. Τσίπρας παρά την πολεμική που αναπτύσσεται στο πρόσωπό του εν μέρει και εξαιτίας του αιφνιδιασμού που έκανε στην Ομπρέλα με την πρότασή του για ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας του κόμματος μέσα από την πρότασή του για την αλλαγή του καταστατικού δεν φαίνεται να υποχωρεί και να θυσιάζει μέρος της προωθητικής ατζέντας του στο βωμό της όποιας εσωστρέφειας την οποία του χρεώνουν τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης όπως ο Νίκο Φίλης.

  • Ο ίδιος όμως συνεχίζει το πρόγραμμά του και δίνει το τόνο και σήμερα θα βρεθεί και πάλι σε γειτονιά της Αθήνας για να ακούσει τα προβλήματα των πολιτών και του εμπορικού κόσμου.

Οι εξορμήσεις του αυτές του έχουν βγει σε καλό επισημαίνουν οι συνεργάτες του ενώ ο ίδιος δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για τις αυθόρμητες εκδηλώσεις και το ενδιαφέρον που εκφράζει ο κόσμος που συναντά στο δρόμο και στα χωριά που περιοδεύει.

Αυτοκριτική

Μια αποστροφή πάντως του κ. Τσακαλώτου στη συνέντευξή του στο MEGA και τη Νίκη Λυμπεράκη ήταν αρκετή για να αποκαλυφθεί ο στόχος των επιθέσεων στο πρόσωπο του αρχηγού.

  • «Θα τα πούμε στο Συνέδριο αυτά» είπε ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στην αυτοκριτική που θα επιδιώξουν από την εσωκομματική αντιπολίτευση να γίνει για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του 15-19.

Ο αιφνιδιασμός Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο με την πρότασή του για εκλογή απευθείας από τη βάση της ΚΕ είναι αναμφίβολα μια προωθητική κίνηση και η αλλαγή του καταστατικού μετατοπίζει το πολιτικό βάρος της ζύμωσης που επιδιώκει να γίνει με τη ματιά των μελών του κόμματος να στρέφεται στο μέλλον και όχι στο παρελθόν με αναζητήσεις για το τι συνέβη την περίοδο της πρώτης φοράς αριστερά την οποία επιδιώκουν πλέον ανοικτά οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του.

  • Ο κ. Τσακαλώτος επιχειρώντας να μαζέψει τα όσα είπε στην Καθημερινή τα έκανε φαίνεται χειρότερα για τον ίδιο καθώς οι τοποθετήσεις του στο MEGA δεν έπεισαν ακόμη και τους συνοδοιπόρους του στην Ομπρέλα.  

Η εικόνα του πρώην τσάρου της οικονομίας ήταν απογοητευτική σχολιάζουν από την προεδρική πτέρυγα και το κυριότερο που σημειώνουν είναι ότι ουσιαστικά τόσο ο πρώην υπουργός οικονομικών όσο και τα άλλα στελέχη που ασκούν οξεία κριτική δείχνουν να ξεχνούν ότι για τη βάση του κόμματος δεν συγχωρούνται τέτοιες επιθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα στην πιο αδύναμη στιγμή του κ. Μητσοτάκη.

Σε αυτό προσθέτουν και το γεγονός ότι η ομπρέλα και τα στελέχη της πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα που έχει αναπτυχθεί στη βάση με τη μεγάλη αποδοχή που έχει βρει μεταξύ των οργανωμένων μελών του κόμματος αλλά και στα ευρύτερα ακροατήρια στα οποία απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, η απευθείας εκλογή με κάλπες σε όλη την Ελλάδα.

Εκλογές

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας έχει κάθε λόγο να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα όχι μόνο για τις εσωκομματικές κάλπες που φιλοδοξεί να στήσει μέσα στο Μάιο, αλλά και για τις κάλπες που ενδεχομένως να θελήσει να στήσει ο κ. Μητσοτάκης.

  • Για την ώρα το σενάριο της Άνοιξης φαίνεται να απομακρύνεται και αρκετοί εκτιμούν ότι το Φθινόπωρο ίσως και να μην μπορεί να τις αποφύγει ο πρωθυπουργός. Πάντως το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων θα παραμείνει όπως όλα δείχνουν πολύ ψηλά στην ατζέντα του κ. Τσίπρα καθώς πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το συνδέει άμεσα και με τις μετρημένες και πολύ συγκρατημένες κοινωνικές ενισχύσεις.

Το πάρτι με το δημόσιο χρήμα που καταγγέλλει θα είναι το βασικό του όπλο στην πορεία μέχρι τις εκλογές καθώς εν μέσω ράλι στις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας και της εκρηκτικής ακρίβειας που προκαλεί το ενεργειακό κόστος η επίκληση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού όπως είπε γίνεται αλά καρτ από την κυβέρνηση όταν πρόκειται για τη στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων σε αντίθεση με το πάρτι που έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται με τους κλειστούς διαγωνισμούς, κάτι που διαπίστωσε μετά και την επίσκεψή του στην Ανεξάρτητη Αρχή δημοσίων Συμβάσεων.

Σχετικά Άρθρα