Τηλεφωνική συνομιλία Σολτς με Πούτιν

 Τηλεφωνική συνομιλία Σολτς με Πούτιν

Η εντεινόμενη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχει οδηγήσει σε μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε σήμερα γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ η Ουκρανία και η ΕΕ κατέληξαν, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, σε κατ’ αρχήν συμφωνία για μια συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα εφαρμοστούν, αν υπάρξουν περαιτέρω παραβιάσεις της επικράτειας της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί εταίροι θα αποφασίσουν τι θα θεωρηθεί παραβίαση της εδαφικής επικράτειας.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συνομιλήσει με τον Πούτιν τηλεφωνικά σήμερα το απόγευμα, πρόσθεσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα στις Βρυξέλλες πως επιτεύχθηκε κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ του Μινσκ και των Βρυξελλών για μια ευρωπαϊκή συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

«Καταλήξαμε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την ΕΕ ότι θα στείλει συμβουλευτική αποστολή για τη στρατιωτική εκπαίδευση στην Ουκρανία… δεν πρόκειται για δυνάμεις μάχης», δήλωσε ο Κουλέμπα μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον λετονό ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών κρατών της Βαλτικής -Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία- θα επισκεφθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα την Ουκρανία, σε μια επίδειξη αλληλεγγύης.

Οι υπουργοί θα επισκεφθούν την Ουκρανία από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή, δήλωσε ο Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

Τα τρία κράτη της Βαλτικής, αντίθετα από την Ουκρανία, είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά Άρθρα