“H αλήθεια για τον απινιδωτή της Τζωρτζίνας” – Τι διευκρινίζει ο παιδοκαρδιολόγος

 “H αλήθεια για τον απινιδωτή της Τζωρτζίνας” – Τι διευκρινίζει ο παιδοκαρδιολόγος

Διευκρινίσεις αναφορικά με την τοποθέτηση του απινιδωτή στην Τζωρτζίνα, έδωσε σήμερα ο παιδοκαρδιολόγος που είχε αναλάβει την 9χρονη, σχολιάζοντας και τις τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση της οικογένειας της Πάτρας, που μέσα σε τρία χρόνια έχασε τρία παιδιά. Ο Γιάννης Παπαγιάννης μίλησε στην ΕΡΤ για τις εκτιμήσεις, παρεξηγήσεις και εσφαλμένες γνώμες, όπως τις χαρακτήρισε, που διατυπώνονται δημοσίως για την αιτία θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Αρχικά, ο παιδοκαρδιολόγος σημείωσε ότι “η τοποθέτηση του απινιδωτή στο παιδί έγινε με γνώμονα ότι υπήρχε ένα ανεξήγητο συμβάν, της απώλειας συνείδησης που συνδεόταν με σπασμούς που δεν ξέραμε ακριβώς σε τι οφείλονταν. Επιπλέον, υπήρχαν δύο αιφνίδιοι θάνατοι στην οικογένεια”.

Ο ίδιος εξήγησε ότι “εμείς αναλάβαμε το παιδί από το νοσοκομείο του Ρίο, στην Πάτρα, όπου το παιδί είχε εξετασθεί και δεν βρέθηκαν σαφή αίτια για τα επεισόδια. Μας ζητήθηκε και από τους γιατρούς και από την οικογένεια να τοποθετήσουμε τον απινιδωτή για να το διασφαλίσουμε από τυχόν αρρυθμιολογικά συμβάντα”. Σύμφωνα με τον ίδιο η εξέταση στο παιδί δεν είχε δείξει κάποιο πρόβλημα αρρυθμιών, ούτε κάποια σχετικά σύνδρομα, αλλά όπως “υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες διαφεύγουν ενός βασικού ελέγχου και μπορούν να συμβούν μόνο υπό ορισμένες συνθήκες. Γι’ αυτές τις σπάνιες καταστάσεις τοποθετήσαμε τον απινιδωτή”.

“Αναληθές ότι αποδεικνύεται από τα στοιχεία του απινιδωτή ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση”

Αναφερόμενος στις πληροφορίες που μεταδόθηκαν ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση στον απινιδωτή, ο Γιάννης Παπαγιάννης ξεκαθάρισε ότι η συσκευή που είχε τοποθετηθεί στην 9χρονη “δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της, ούτε κατέγραψε κάποια αρρυθμία που να εξηγεί τα επεισόδια του παιδιού”. Διευκρίνισε, ακόμη, ότι ο βηματοδότης περιλαμβάνεται μέσα στον απινιδωτή. “Επειδή γράφτηκαν στον Τύπο πράγματα που δεν είναι ακριβή, ότι αποδεικνύεται από τα στοιχεία του απινιδωτή ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση, αυτό είναι απολύτως αναληθές. Δεν υπάρχει δυνατότητα ο απινιδωτής να μας πει αν κάποιος επέδρασε στην καρδιά και πώς. Εκείνο που μπορεί να δείξει είναι αν υπήρχε καλή λειτουργία του μηχανήματος, αν υπήρχαν αυξημένες αντιστάσεις, αν υπήρχε ηλεκτρονική παρεμβολή -που δεν υπήρχε- και αν υπήρχαν αρρυθμίες, τις οποίες δεν ανιχνεύσαμε”.

Σύμφωνα με τον παιδοκαρδιολόγο, “η καρδιά μπορεί να σταματήσει γι’ άλλους λόγους, όπως ένα μακρύ επεισόδιο επιληψίας, σπασμών, διακοπής της αναπνοής για κάποιο λόγο, μεταβολικές διαταραχές που να μην επιτρέπουν την καλή λειτουργία της καρδιάς. Ο απινιδωτής και ο βηματοδότης δεν μπορούν να δουλέψουν, αν η καρδιά η ίδια δεν έχει επαρκή, καλή λειτουργία”. “Εμείς δεν βρήκαμε στην καρδιά κάποιο σαφές πρόβλημα πρωτοπαθές. Δευτεροπαθή που να προέρχονται από άλλες αιτίες, είναι πολύ πιθανόν να υπήρχαν”, συμπλήρωσε.

Οι τελευταίες στιγμές της Τζωρτζίνας και ο απινιδωτής

Θέλησε, επίσης, να ξεκαθαρίσει ότι οι γιατροί δεν βρήκαν κάποιο καρδιολογικό αίτιο προγενέστερο. “Εκείνο που ξέρουμε από ένα καρδιογράφημα που έγινε στο παιδί την ώρα της ανάνηψης είναι ότι ο βηματοδότης λειτουργούσε κανονικά, αλλά μετά από μισή ώρα που γινόταν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη στο παιδί, έπαψε πλέον να μπορεί να διεγείρει την καρδιά. Συνέχιζε να λειτουργεί, αλλά η καρδιά δεν ανταποκρινόταν”, τόνισε. Ερωτηθείς τι έδειχνε ο απινιδωτής την ώρα που η μητέρα καλούσε σε βοήθεια, ο γιατρός διευκρίνισε ότι λειτουργούσε κανονικά ως βηματοδότης, “έδινε ηλεκτρονικούς παλμούς”.

Σχετικά Άρθρα