Προληπτικές κυρώσεις κατά Ρωσίας ζητά το Κίεβο από την ΕΕ

 Προληπτικές κυρώσεις κατά Ρωσίας ζητά το Κίεβο από την ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνομίλησε για τις εντάσεις στα σύνορα της χώρας του και την πιθανότητα ρωσικής εισβολής με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση ασφάλειας καθώς και τις κινήσεις «για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την επίτευξη ειρήνης εντός των υφιστάμενων μορφών διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα της Νορμανδίας».

Ο Ζελένσκι τόνισε τη σημασία του «συντονισμού των πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών προκειμένου να ξεκλειδωθεί η ειρηνευτική διαδικασία και να αποκατασταθεί η σταθερότητα», ανέφερε η ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

«Είμαστε υπέρ της πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης της σύγκρουσης».

«Δεν θα ενδώσουμε σε προκλήσεις», φέρεται να είπε ο Ζελένσκι και να ευχαρίστησε τον Σαρλ Μισέλ και άλλους ηγέτες της ΕΕ που κράτησαν τους διπλωμάτες τους στην Ουκρανία και υποστήριξαν τη χώρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε επίσης την ανάγκη επιβολής «προληπτικών κυρώσεων» κατά της Ρωσίας για τον περιορισμό τυχόν επιθετικών προθέσεων.

«Κατανοούμε όλους τους κινδύνους και είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο. Όμως βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση από το 2014. Και σήμερα ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο πανικός», είπε ο Ζελένσκι.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της αμυντικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ουκρανίας και την περαιτέρω πρακτική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, πήρε απόσταση από τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ σχετικά με επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τονίζοντας πως «οι αμερικανικές προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν» τους Ουκρανούς».

«Αυτή τη στιγμή ο καλύτερος φίλος των εχθρών μας είναι ο πανικός στη χώρα μας. Και όλες αυτές οι πληροφορίες (σχετικά με μια πιθανή επίθεση) το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν τον πανικό και δεν μας βοηθούν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ίδιος έκρινε ότι υπάρχουν «πάρα πολλές» ανακοινώσεις, που κάνουν λόγο για έναν «βαθύ, ολοκληρωτικό πόλεμο εκ μέρους της Ρωσίας».

Σχετικά Άρθρα