Θα τεθεί θέμα Αλεξανδρούπολης στην επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα;

 Θα τεθεί θέμα Αλεξανδρούπολης στην επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα;

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο RIA Novosti ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Μασλόφ έστειλε το μήνυμα της ρωσικής διπλωματίας στην ελληνική κυβέρνηση λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μόσχα στο κτήριο της Λεωφόρου Σμόλενσκι.

Του Σπύρου Σιδέρη

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γκενάντι Μέλνικ, για τις νέες αμερικανικές βάσεις, όπως της Αλεξανδρούπολης, απ’ όπου προωθούνται όπλα και μονάδες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα δήλωσε την “ανησυχία” «πρέπει να την βιώσουν ακριβώς οι ίδιες οι χώρες που προσφέρουν το έδαφός τους για να χρησιμοποιηθεί ως σημείο διέλευσης για τη μεταφορά προσωπικού, όπλων και τεχνικού εξοπλισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στα σύνορα με τη Ρωσία. Παλαιότερα, οι χώρες της περιοχής αξιολογούσαν πιο υπεύθυνα και νηφάλια τις πιθανές συνέπειες που θα είχαν για τις ίδιες παρόμοια βήματα.»

Όλα δείχνουν ότι το Ρωσικό ΥΠΕΞ θα θέσει το θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μόσχα και θα ζητήσει εξηγήσεις. Αυτό τουλάχιστον βγαίνει ως συμπέρασμα απ’ όσα δήλωσε ο Ρώσος Πρέσβης.

  • Όσον αφορά την επιστολή που έστειλε ο Σεργκέι Λαβρόφ στους ομολόγους των κρατών μελών του ΟΑΣΕ, για τις ρωσικές προτάσεις, ο Αντρέι Μάσλοφ δήλωσε ότι οι προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, που επισημοποιήθηκαν με τη μορφή σχεδίου συνθήκης με τις ΗΠΑ και συμφωνίας με χώρες του ΝΑΤΟ, στοχεύουν ακριβώς στην διευθέτηση, μεταξύ άλλων, του προβλήματος που αναφέρατε.»

«Ο αντίστοιχος διάλογος δια της διπλωματικής οδού συνεχίζεται και με την Ελλάδα, ως χώρα της συμμαχίας», πρόσθεσε ο Μάσλοφ.

Συνεχίζοντας ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα σημείωσε:

  • «Το βασικό ζήτημα είναι η τήρηση της αρχής του αδιαίρετου της ασφάλειας. Ο Χάρτης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, που υπογράφηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 1999, δηλώνει ότι κάθε κράτος μέλος του οργανισμού έχει το δικαίωμα να επιλέξει ή να αλλάξει ελεύθερα τον τρόπο εγγύησης της ασφάλειάς του, συμπεριλαμβανομένων και των συνθηκών ένταξής του, σύμφωνα με τον τρόπο που εξελίσσονται, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ενισχύσει τη δική του ασφάλεια σε βάρος της ασφάλειας των άλλων. Αυτές οι δεσμεύσεις επιβεβαιώνονται στη δήλωση που εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ στην Αστάνα τον Δεκέμβριο του 2010. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τις προσεγγίσεις των δυτικών χωρών, οι οποίες απομονώνουν από αυτό το σύμπλεγμα αλληλένδετων διατάξεων μόνο εκείνες τις θέσεις που τους συμφέρουν και συγκεκριμένα το δικαίωμα των κρατών να επιλέγουν ελεύθερα τις συμμαχίες που θα ενταχθούν. Το νόημα των συμφωνιών για το αδιαίρετο της ασφάλειας έγκειται στο γεγονός ότι είτε είναι μία για όλους, είτε δεν υπάρχει για κανέναν.»

Σχετικά Άρθρα