Σε έξι μήνες θα ξεκινήσει η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην Αίγυπτο

 Σε έξι μήνες θα ξεκινήσει η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην Αίγυπτο

Η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην Αίγυπτο θα ξεκινήσει σε έξι μήνες, ανακοίνωσε η διοίκηση της φαρμακευτικής εταιρείας Minapharm, η οποία πριν από περίπου ένα χρόνο υπέγραψε σχετική συμφωνία με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταβίβασης της τεχνολογίας παραγωγής του εμβολίου, τα πρώτα δείγματα που έχουν παραχθεί εστάλησαν στην Ρωσία για έλεγχο και ολοκληρώνεται η τελική φάση που σχετίζεται με την έγκριση του εμβολίου από την αρμόδια αιγυπτιακή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων. Οι όλες διαδικασίες θα διαρκέσουν έξι μήνες.

Οι συνομιλίες μεταξύ Minapharm και RDIF ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2021. Βάσει της σύμβασης που υπεγράφη, θα παράγονται ετησίως περισσότερες από 40 εκ. δόσεις εμβολίου. Η τεχνολογία παραγωγής του εμβολίου παραδίδεται στην Αίγυπτο με σκοπό να καλύψει τις δικές της εσωτερικές ανάγκες αλλά και τις εξαγωγές σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Στην Αίγυπτο αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένου και του Sinovac-Vaxera, που παράγεται με βάση την κινεζική τεχνολογία. Ωστόσο τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα εμβόλια Sputnik-V, Pfizer και Johnson & Johnson.