Ποια παρενέργεια στα παιδιά προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από το MIS-C – Ο Κ. Νταλούκας μιλά στο libre και προειδοποιεί

 Ποια παρενέργεια στα παιδιά προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από το MIS-C – Ο Κ. Νταλούκας μιλά στο libre και προειδοποιεί

«Μεγαλύτερη ανησυχία από το σύνδρομο MIS-C προκαλεί ο νεανικός διαβήτης ως παρενέργεια της Covid στα παιδιά!», τόνισε, μιλώντας στο libre, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας, με αφορμή το περιστατικό του 11χρονου αγοριού που υπέστη πνευμονική εμβολή λόγω επιπλοκών της Covid-19.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Το παιδί μεταφέρθηκε, τη Δευτέρα, με C130, από το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο Παίδων, όπου και νοσηλεύεται. Το νεαρό αγόρι είχε νοσήσει ξανά το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ.

Για την περίπτωση του 11χρονου -και το γεγονός ότι οι γιατροί προσανατολίζονται στο ότι το παιδί πιθανότατα έχει το σύνδρομο MIS-C, το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο που εκδηλώνεται κάποιες ημέρες μετά τη νόσηση- ρωτήθηκε στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αρχικά ανέφερε ότι δεν είχε νεότερη ενημέρωση για την πορεία του παιδιού.

«Το σύνδρομο MIS-C έχει καταγραφεί και στη χώρα μας με μία συνεργασία πολλών παιδιατρικών κέντρων και υπάρχουν στοιχεία τα οποία θα δημοσιευτούν κιόλας», είπε η κα Θεοδωρίδου. «Πάντως, ο αριθμός των παιδιών με MIS-C και άλλων που μοιάζουν με MIS-C υπερβαίνει τα 100 στην Ελλάδα. Είναι 50 παιδιά τα οποία έχουν παρουσιάσει MIS-C και άλλα τα οποία έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να αποδοθεί σε MIS-C.

Πάντως, η σοβαρότητα αυτής της κατάστασης μειώνεται με τη γνώση πλέον της θεραπευτικής αντιμετώπισης, δεδομένου ότι αυτά τα παιδιά και διαγνώστηκαν σωστά και πήραν τη σωστή θεραπεία και έτσι δεν είχαμε θανατηφόρο έκβαση από όσο ξέρω.  Επομένως, να θυμίσουμε ότι ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών ήταν ακριβώς αυτή η σοβαρή κατάσταση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που δεν αφήνει κανένα σύστημα που να μη συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό», τόνισε η κα Θεοδωρίδου.

Τι είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C

Με αφορμή το δυσάρεστο περιστατικό και την αναστάτωση που, όπως είναι φυσικό,  προκάλεσε, τοlibre μίλησε με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κωνσταντίνο Νταλούκα, για την επικινδυνότητα του συνδρόμου MIS-C και την αντιμετώπισή του.

«Ο ιός SARS-COV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ένα επικίνδυνο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, το σύνδρομο MIS-C, το οποίο εκδηλώνεται περισσότερο σε παιδιά κάτω των 12 ετών, μερικές εβδομάδες μετά την νόσηση, ακόμα και σε ασυμπτωματικά παιδιά.

Τα κλινικά του χαρακτηριστικά μοιάζουν πολύ με το γνωστό σύνδρομο Kawasaki και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή πολλών οργάνων του σώματος, όπως του δέρματος, των νεφρών, της καρδιάς, του γαστρεντερικού, των πνευμόνων και του εγκεφάλου.
Δεν είναι μέχρι σήμερα γνωστό τι προκαλεί τη φλεγμονή αυτή. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πολλά από τα παιδιά αυτά είχαν κολλήσει τον ιό», μας εξήγησε ο κ. Νταλούκας.

«Το MIS-C μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, αλλά παρόλη τη σοβαρότητά του, οι γιατροί γνωρίζουν τον τρόπο να το αντιμετωπίζουν και να θεραπεύουν τους νεαρούς ασθενείς.

Καλύτερα, βέβαια, να μη νοσήσει ένα παιδί, γιατί στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χορήγηση κορτιζόνης και φαρμακευτικής αγωγής. Καθίσταται σαφές πόσο χρήσιμο είναι να προλάβουμε με τον εμβολιασμό, κάθε πιθανή παρενέργεια της Covid. Ιδιαίτερα για τα παιδιά 5-11, πρέπει να τονίσουμε ότι το εμβόλιο κατά της Covid είναι πολύ ασφαλές και δεν έχουν παρατηρηθεί οι αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν στα παιδιά 12 και πάνω».

Ανησυχία για τη συχνότητα εκδήλωσης νεανικού διαβήτη μετά από Covid

«Τέλος, πρέπει να εκφράσω την ανησυχία των παιδιάτρων από μία πιο συχνή και πολύ σοβαρή παρενέργεια της νόσησης από Covid στα παιδιά, που είναι η αύξηση της συχνότητας του νεανικού διαβήτη.

Όλα αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός είναι το μόνο όπλο που διαθέτουμε για να προλάβουμε και να αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την πιθανότητα νόσησης και των επιπλοκών για τα παιδιά μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.  

Σχετικά Άρθρα