Με τις ψήφους Ν.Δ.- ΚΙΝΑΛ κυρώθηκε η σύμβαση για το Παιδιατρικό στη Θεσσαλονίκη

 Με τις ψήφους Ν.Δ.- ΚΙΝΑΛ κυρώθηκε η σύμβαση για το Παιδιατρικό στη Θεσσαλονίκη

Η σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” για την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη κυρώθηκε στο Κοινοβούλιο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσαν “παρών”, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τη μοριοδότηση του επικουρικού νοσηλευτικού και λοιπού, πλην ιατρών, προσωπικού, για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το “Παπαγεωργίου” και το ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα γίνει στο μέλλον διαγωνισμός ώστε να μπορέσει αυτό το προσωπικό να διεκδικήσει θέσεις στο ΕΣΥ.

Σύγκρουση για τους επικουρικούς

Η τροπολογία προκάλεσε την αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέα Ξανθό, που επισήμανε ότι με τη ρύθμιση αυτή καλύπτεται μόνο το ένα τρίτο του επικουρικού προσωπικού.

Ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι η τροπολογία για το επικουρικό προσωπικό, που συνέβαλε στη αντιμετώπιση των ελλείψεων στο ΕΣΥ, “ήρθε με τραγική καθυστέρηση”. Πρότεινε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε “ότι κάθε θέση που κενώνεται στο σύστημα υγείας, είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω αποχώρησης πρέπει αυτόματα να προκηρύσσεται αυτόματα χωρίς ΠΥΣ ή έγκριση από το ΓΛΚ”.

Και πρόσθεσε: “Να καθίσουμε και να βρούμε τον ορθό νομικά τρόπο και να στηρίξουμε τη μόνιμη παραμονή τους”. 

Από την πλευρά του ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει διαδικασία μονιμοποίησης που να είναι ανεκτή από το Σύνταγμα». 

“Αν βγει κάποιος και πει ότι εγώ θέλω να μονιμοποιήσω προκειμένου να επιβραβεύσω, δώσατε το επιχείρημα κάποιου να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να ρίξει την υπόθεση. Άρα, όποιος λέει μονιμοποιείστε τους γιατί θέλουμε να τους επιβραβεύσουμε τους κάνετε κακό σε όλους τους επικουρικούς”, ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας.

Υποστήριξε δε ότι “για να είναι συνταγματικά ανεκτή η λογική της μοριοδότησης, απαντά στην ιδιαίτερη εμπειρία που έχουν κερδίσει οι συγκεκριμένοι επικουρικοί επειδή το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βρέθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”.

Να σημειωθεί ότι την τροπολογία υπερψήφισαν Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής, «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, ενώ την καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Σχετικά Άρθρα