Επιχείρηση κατά τζιχαντιστών στο Μαλί: Τουλάχιστον 30 τρομοκράτες νεκροί, λέει η Γαλλία

 Επιχείρηση κατά τζιχαντιστών στο Μαλί: Τουλάχιστον 30 τρομοκράτες νεκροί, λέει η Γαλλία

Τουλάχιστον 30 ισλαμιστές μαχητές σκοτώθηκαν και δεκάδες οχήματα και όπλα καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια κοινών επιχειρήσεων μεταξύ της υπό γαλλική διοίκηση Takuba Takuba και στρατιωτών από το Μαλί την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Στρατού σε δήλωση την Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια της κύριας επιχείρησης στις 3 Φεβρουαρίου, μια διμοιρία μαχητών με μοτοσικλέτες εντοπίστηκε από drone, ανέφερε η δήλωση.

Η εμπλοκή ενός περιπολικού μαχητικού αεροσκάφους Mirage 2000 για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών και των δυνάμεων του Μαλί που αναπτύχθηκαν στο έδαφος “οδήγησε στην εξουδετέρωση περίπου είκοσι τρομοκρατών”, ανέφερε η δήλωση.

Πρόσθεσε ότι ένα όχημα με δεκάδες κιλά εκρηκτικών, όπλα και μοτοσικλέτες, που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από τους μαχητές σε επιδρομές στην περιοχή του Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής, καταστράφηκε.

Οι κοινές επιχειρήσεις από την 1η έως τις 6 Φεβρουαρίου συμπίπτουν με εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ του Μαλί και της Γαλλίας και ανάγκασαν το Παρίσι και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους να αμφισβητήσουν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική τους παρουσία στο Μάλι.

Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι πρόκειται να αποφασίσουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά των ισλαμιστών μαχητών στο Μάλι.

Σε μια λεκτική επίθεση τη Δευτέρα, ο Τσοκέλ Μαιγκά (Choguel Maiga), ο οποίος διορίστηκε προσωρινός πρωθυπουργός μετά το πραξικόπημα του περασμένου έτους, κατηγόρησε τον γαλλικό στρατό ότι σκόπιμα διχοτόμησε τη χώρα της Δυτικής Αφρικής και ότι διέπραξε κατασκοπεία κατά τη διάρκεια του αγώνα κατά των ισλαμιστών μαχητών.

Το γαλλικό υπουργείο στρατού ανέφερε στη δήλωσή του ότι οι επιχειρήσεις στην τριμεθοριακή περιοχή του Μαλί, του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο έδειξαν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας καθώς και την αποτελεσματικότητα της εταιρικής σχέσης μάχης μεταξύ του στρατού του Μάλι και της ευρωπαϊκής ειδικής ομάδας που περιλάμβανε εσθονικές ειδικές δυνάμεις.

Σχετικά Άρθρα