Απόκριες τέλος, όλα για το… Πάσχα – Τα σενάρια για την άρση των μέτρων

 Απόκριες τέλος, όλα για το… Πάσχα – Τα σενάρια για την άρση των μέτρων

Ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει πλήρη άρση όλων των μέτρων μέχρι το Πάσχα, άρα επιστροφή στο… χωριό για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια. Οι ειδικοί εκφράζουν πλέον την αισιοδοξία ότι αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο, όπως μια νέα μετάλλαξη, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, το εφετινό Πάσχα όποιος το επιθυμεί θα μπορέσει να το γιορτάσει στο χωριό του.

Δεν ισχύει το ίδιο για τις Απόκριες, που, όπως φαίνεται, θα… θυσιαστούν, με στόχο να σωθεί το Πάσχα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όταν και θα πυκνώσουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, θα υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση της πανδημίας, και θεωρούν ότι ο συνωστισμός που δημιουργείται στα καρναβάλια μπορεί να παρεκτρέψει την κατάσταση. Κάπως έτσι, κλίνουν προς απαγόρευση των καρναβαλιών, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος.

Όσον αφορά το θέμα τον καρναβαλιών, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες από τους ειδικούς, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλούν ανησυχία.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό, ερωτηθείς αν θα γίνουν φέτος τις Απόκριες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι «ένα καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων. Ο συνωστισμός θα φέρει κρούσματα, αυτά θα φέρουν νόσο και επομένως και βαριά περιστατικά».

Όσον αφορά το Πάσχα, εκτίμησε ότι «φέτος θα καταφέρουμε να πάμε στο χωριό» και συμπλήρωσε ότι και το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο, δεδομένου ότι η ανοσοποίηση του πληθυσμού είναι πολύ καλύτερη και υπάρχουν φάρμακα, ωστόσο τόνισε ότι δεν θα πετάξουμε τις μάσκες. Όπως είπε, υπάρχει μια πολιτική απόφαση σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν οι περιορισμοί όσο είναι δυνατόν, ωστόσο αυτό ενέχει έναν υγειονομικό κίνδυνο.

«Το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και μετά την άνοιξη να είμαστε αισιόδοξοι πως όλα θα πάνε καλύτερα», είχε αναφέρει στα τέλη Ιανουαρίου στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ενώ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είχε τονίσει στις 20/1 ότι για να συμβεί η ευτυχής κατάληξη για Πάσχα στο χωριό θα πρέπει όλοι να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 98,4, εκτίμησε ότι «περίπου το Πάσχα θα φτάσουμε σε μια σχετική ανοσία αγέλης, δυστυχώς όχι με ασφαλή τρόπο μέσω εμβολιασμού, αλλά μέσω νόσησης, με ό,τι επικίνδυνο συνεπάγεται αυτό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο κατάργησης των μέτρων προβλέπεται πως θα είναι δύο ταχυτήτων. Για τους εμβολιασμένους θα καταργηθεί κάθε μέτρο, αλλά θα υπάρχει υποχρέωση να φορούν μάσκες.

Σε ισχύ θα παραμείνουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με αυτό να αφορά ιδιαιτέρως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία και πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί δεν θα έχουν να κάνουν με την ηλικία, αφού το βασικό κριτήριο θα είναι το εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι.

Παράλληλα, θα γίνουν αλλαγές στη διενέργεια των τεστ, θα μειωθούν, αλλά θα παραμείνει η υποχρέωση να κάνουν τεστ στα σχολεία, ενώ θα γίνουν αλλαγές και στην ανακοίνωση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, θα ανακοινώνονται μόνο τα περιστατικά με βαριά συμπτώματα.

Ανεξάρτητα από το σχέδιο κατάργησης, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα χαλάρωσης, όπως η επαναφορά της μουσικής στα κέντρα διασκέδασης, στα οποία, εν τούτοις, απαγορεύεται και πάλι να είναι κανείς όρθιος.

Σχετικά Άρθρα