Η ακρίβεια “ροκανίζει” το αφήγημα για στήριξη στη μεσαία τάξη – Το “άδειασμα” σε Σκυλακάκη και προσπάθεια για νέες διορθωτικές παρεμβάσεις

 Η ακρίβεια “ροκανίζει” το αφήγημα για στήριξη στη μεσαία τάξη – Το “άδειασμα” σε Σκυλακάκη και προσπάθεια για νέες διορθωτικές παρεμβάσεις

Εν μέσω θερμού χειμώνα από άποψης ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε προϊόντα και υψηλού πληθωρισμού, που δημιουργούν πολλές πολιτικές και οικονομικές επισφάλειες η κυβέρνηση υφαίνει σταδιακά το απολογιστικό της αφήγημα απέναντι στην μεσαία τάξη και τις εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Το θετικό κλίμα στο Μαξίμου από την ανακοίνωση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ επισκιάστηκε από το «άδειασμα» του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη για τις δηλώσεις του σχετικά με την φορολογία στα καύσιμα από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Η λογική του ότι οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο εξού και μείωση στην φορολογία στα καύσιμα θα ήταν… αντιλαϊκό μέτρο, ο τσάρος της Οικονομίας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον alpha 98,9 ήταν ξεκάθαρος:

  • «Είναι γεγονός ότι υπάρχει ακρίβεια. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν είναι μεγάλο το κόστος, δεν ισχυρίζομαι ότι δεν επιβαρύνονται τα νοικοκυριά. Προφανώς και λαϊκές οικογένειες έχουν αυτοκίνητο» είπε δηκτικά.

Πιο προσεκτικές ήταν οι διατυπώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ο οποίος κινήθηκε στην γραμμή ότι η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα θα δυσχέραινε τις προβλέψεις του προϋπολογισμού καθώς εισφέρει πολλά έσοδα στα κρατικά ταμεία.

  • Η σημαντικότερη όμως ζημιά από την δήλωση δεν ήταν στην οικονομική της διάσταση αλλά στην ιδεολογική που προωθεί η κυβέρνηση και συμπυκνώνεται στην ανακούφιση μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων. Έκανε ρητή αναφορά σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ανακοίνωση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Πάντως ο κ. Σταϊκούρας άνοιξε παράθυρο ότι θα υπάρξει λύση και στο θέμα της αύξησης των καυσίμων δείχνοντας προς τα που θα κινηθεί η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης καθώς η τιμή της βενζίνης έχει πάρει την ανιούσα.

Στις συζητήσεις στο Μαξίμου η άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας στο πορτοφόλι των νοικοκυριών είναι εξαντλητικές και είναι σαφές ότι όσο και αν θεωρούν στην κυβέρνηση ότι οι επιδόσεις στην παλέτα των μεταρρυθμίσεων θα της δώσουν πόντους στο μεσαίο χώρο, άλλο τόσο επισημαίνουν ότι το κύμα ανατιμήσεων θα ψαλιδίσει εκλογικά.

«Το τελευταίο 4μηνο του 2021 ελήφθησαν μέτρα συνολικού ύψους 1,35 δισεκατομμυρίων ευρώ, στα οποία προστέθηκαν άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο, διευρύνοντας την στήριξη και στις επιχειρήσεις» σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Σχετικά Άρθρα