Ακατανόητη στάση για τους υγειονομικούς σε αναστολή παρά τις αλλαγές στη διεθνή πρακτική – Γκάγκα στο libre: Δεν έχει συζητηθεί η ανάκληση

 Ακατανόητη στάση για τους υγειονομικούς σε αναστολή παρά τις αλλαγές στη διεθνή πρακτική – Γκάγκα στο libre: Δεν έχει συζητηθεί η ανάκληση

Οι περίπου 6.200 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή καθηκόντων τους τελευταίους μήνες αποτελούν μία τεράστια έλλειψη για το κουρασμένο από την πανδημία ΕΣΥ, στο οποίο η έλλειψη προσωπικού και οι ελάχιστες προσλήψεις αποτελούν ένα διαχρονικό αγκάθι. Με πρόσφατες δηλώσεις του, μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης διεμήνυσε ότι οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού έως τις 31 Μαρτίου δεν θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα υγείας.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς είναι ένα πρωτεύον ζήτημα σε πολλά συστήματα υγείας, που αντιμετωπίζεται με διάφορες προσεγγίσεις. Το ίδιο συνέβη και κατά το διάστημα της πανδημίας, με τις περισσότερες χώρες να θεσπίζουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της Covid-19 για την προστασία των ίδιων των υγειονομικών αλλά και των ασθενών και των πολιτών.

Οι αποφάσεις, ωστόσο, τροποποιούνται ανάλογα με τα δεδομένα που διαμορφώνουν οι διάφορες φάσεις της πανδημίας.

  • Έτσι, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, τις προηγούμενες ημέρες, ότι σκοπεύει να ανακαλέσει το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 για τους υγειονομικούς υπαλλήλους, έπειτα από τις προειδοποιήσεις ότι το σύστημα υγείας (NHS), ευρισκόμενο ήδη στα όριά του, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπο με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

Ο υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διαβούλευση για το κατά πόσο το μέτρο -που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Νοέμβριο- εξακολουθεί να είναι απαραίτητο, σημειώνοντας ότι ήταν αναγκαίο στα τέλη του περασμένου έτους, δεδομένης της σοβαρότητας της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού. «Ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη γραμμή άμυνας απέναντι στην Covid-19», δήλωσε ο Τζάβιντ στη Βουλή των Κοινοτήτων, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως βάσει των νεότερων επιδημιολογικών δεδομένων δεν θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στο NHS.

Με βάση και αυτές τις διεθνείς εξελίξεις, το libre, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας, έθεσε το ερώτημα εάν υπάρχει και στη χώρα μας κάποια ανάλογη σκέψη, καθώς η απουσία των 6.200 περίπου υγειονομικών από το ΕΣΥ λόγω αναστολής επιβαρύνει την πίεση που δέχεται το σύστημα.

  • «Η Αγγλία, πράγματι, συζητάει την ανάκληση της υποχρεωτικότητας», παραδέχτηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. «Η Αυστρία κάνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε χώρα σκέφτεται διαφορετικά για το πώς χρειάζεται τον εμβολιασμό και πράττει ανάλογα. Δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί παραπάνω. Δεν έχω κάτι άλλο να σας πω αυτή τη στιγμή», κατέληξε.

Από τη δική του εμπειρία στο βρετανικό σύστημα Υγείας, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε ότι:  «Υπάρχουν δύο σημεία όπου ελέγχονται οι γιατροί, δεν θα πω γενικά για τους υγειονομικούς. Το ένα είναι ότι δεν προσλαμβάνεται αν δεν έχει κάνει μία σειρά εμβολίων. Αυτό περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο του. Το δεύτερο είναι μία διαδικασία που λέγεται «Revalidation» και όσοι γιατροί δεν έχουν εμβολιαστεί υπάρχει πιθανότητα να χάσουνε την ιατρική τους άδεια εντός της επόμενης πενταετίας. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να κοιτάμε πιο προσεκτικά τι ισχύει σε κάθε χώρα και πώς εφαρμόζεται».

Ένα ακόμα ερώτημα που έθεσε το libre στην Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, αφορούσε τη δυνατότητα επιλογής των πολιτών που έχουν κάνει ήδη δύο δόσεις mRNA εμβολίου ή των άλλων εμβολίων που υπάρχουν  διαθέσιμα στην Ελλάδα (της Astrazeneca ή της Johnson) να μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση με το πρωτεϊνικό εμβόλιο Novavax που έρχεται στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες (21 /2), στην περίπτωση που διστάζουν να κάνουν την τρίτη του εμβολίου με τα διαθέσιμα εμβόλια.

«Ακόμα δεν έχει μπει στον αλγόριθμο των δικών μας οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών», εξήγησε η κα Παπαευαγγέλου. «Δεν έχει έρθει ακόμα το εμβόλιο. Όταν έρθει σίγουρα θα το συζητήσουμε και όταν ανοίξει η πλατφόρμα θα το τεκμηριώσουμε. Έχω δει τη βιβλιογραφία για τη χρήση της τρίτης δόσης με το πρωτεϊνικό, με το Novavax, όταν έχουν γίνει οι δύο πρώτες με το Novavax. Σίγουρα θα υπάρχει κάποια μελέτη που να χορηγείται το Novavax μετά από δύο δόσεις mRNA. Δεν το θυμάμαι. Αλλά δεν βλέπω για ποιο λόγο δεν θα μπορούσε», κατέληξε η κα Παπαευαγγέλου.

Σχετικά Άρθρα