Αναστολή υγειονομικών που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση: Τι λέει ο Θεμιστοκλέους, γιατί ανησυχεί ο Γιαννάκος

 Αναστολή υγειονομικών που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση: Τι λέει ο Θεμιστοκλέους, γιατί ανησυχεί ο Γιαννάκος

Στη χρονική διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στη χτεσινή έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας, από το υπουργείο Υγείας. Έτσι, μετά την τελευταία παράταση που δόθηκε από τον υπουργό Υγείας, έως τις 7 Φεβρουαρίου, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση όσοι έχουν πραγματοποιήσει πριν 7 μήνες τη 2η δόση του εμβολιασμού τους για τα διδοσικά εμβόλια και όσοι έχουν πραγματοποιήσει πριν 3 μήνες τη διενέργεια της μίας δόσης με το μονοδοσικό εμβόλιο της Jonhson & Jonshson, έτσι ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους να παραμείνει ενεργό.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη 

Αναμενόμενο ήταν να ζητηθεί από τον κ. Θεμιστοκλέους να σχολιάσει τι θα γίνει με τους υγειονομικούς που δε θα πραγματοποιήσουν την 3η δόση και ουσιαστικά θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.
Ρωτήθηκε στην ουσία εάν το μέτρο της τρίτης αναμνηστικής δόσης έχει σχέση με αναστολή, αλλά και για την ισχύ του πιστοποιητικού των υγειονομικών και για την είσοδό τους στο χώρο του νοσοκομείου, που είναι ο χώρος εργασίας τους και τα μέτρα που θα πρέπει να ισχύσουν, καθώς είναι σχετικά οξύμωρο να μην μπορεί ο υγειονομικός που δεν έχει κάνει την 3η δόση να μπει σε χώρους εστίασης κλπ αλλά να μπορεί να μπει στο νοσοκομείο, καθημερινά
.

Ρωτήθηκε, τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους για τους περίπου 6.200 υγειονομικούς, που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν και βρίσκονται σε αναστολή, ποιο σχέδιο συζητά η κυβέρνηση: εάν θα βγουν εκτός του συστήματος υγείας ή θα προωθηθούν σε κάποιες άλλες υπηρεσίες.

«Τα περισσότερα απαντήθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας τις προηγούμενες ημέρες. Και για αυτούς τους 6.200 που δεν έχουν εμβολιαστεί και βρίσκονται σε αναστολή αυτή τη στιγμή», περιορίστηκε να απαντήσει για τους υγειονομικούς ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Το μέτρο της τρίτης αναμνηστικής δόσης δεν έχει σχέση με αναστολή, δεν προβλέπεται στο Νόμο. Σε αναστολή μπαίνουν μόνο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.  Όσοι από τους υγειονομικούς δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αυτοί θεωρούνται ανεμβολίαστοι, όπως θεωρείται ο υπόλοιπος πληθυσμός και δε θα μπορούν να εισέρχονται σε εστίαση, καταστήματα κλπ.

Το τι μέτρα θα χρειαστεί να έχουν στο νοσοκομείο για να μπορούν να μπουν, αυτό θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες», δήλωσε λακωνικά ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Ωστόσο, η δήλωση αυτή καλύπτει την ανησυχία που εξέφραζαν το προηγούμενο διάστημα οι εκπρόσωποι των υγειονομικών για τους συναδέλφους τους που επέλεξαν να μην κάνουν την 3η δόση του εμβολίου.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, δήλωσε στο libre«Οι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν πρώτοι και η συντριπτική πλειονότητα ξεπέρασε το επτάμηνο. Έτσι, πάνω από 10.000 υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιασθεί με την αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου θα πρέπει να βγουν σε αναστολή με βάση το Νόμο».

Με όσα τόνισε χτες ο κ. Θεμιστοκλέους, τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει._

Σχετικά Άρθρα