ΒΟΥΛΗ: Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης – Τι έγινε την πρώτη μέρα της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας

 ΒΟΥΛΗ: Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης – Τι έγινε την πρώτη μέρα της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας

Με την πλάτη στο τοίχο η κυβέρνηση μετά το φιάσκο με τη διαχείριση της κακοκαιρίας. Βάλλεται πανταχόθεν, ακόμα και εντός του δικού της στρατοπέδου, για τη διαχείριση ενός φυσικού φαινομένου για το οποίο είχε προειδοποιηθεί μέρες νωρίτερα. Παράλληλα, η χώρα παρουσιάζει καθημερινά ένα πολύ υψηλό αριθμό θανάτων από την πανδημία, ενώ το ΕΣΥ είναι εξουθενωμένο και αποδυναμωμένο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται η πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. και η κυβέρνηση καλείται να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της.

Την πρόταση δυσπιστίας στηρίζουν ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ το ίδιο φαίνεται πως θα πράξει και το ΜέΡΑ25.

Με το «καλημέρα» της συνεδρίασης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρης Τζανακόπουλος, στόχευσε τον πρωθυπουργό ζητώντας «συγγνώμη από τον κύριο Μητσοτάκη που του χαλάμε άλλο ένα ανέμελο τριήμερο». Αναφέρθηκε στην ανάγκη να φύγει αυτή η κυβέρνηση και σχολίασε επικριτικά όσα συνέβησαν στην Αττική Οδό από το πέρασμα της «Ελπίδας».

«Αυτή την πρόταση δυσπιστίας, την καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας, συναισθανόμενος ακριβώς την ευθύνη του απέναντι στους πολίτες αλλά και σε απόλυτο συντονισμό με το λαϊκό αίσθημα», ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώτος ομιλητής που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας για να αναπτύξει τους λόγους που το κόμμα του προχώρησε στην κατάθεση της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στρατηγικά σε κάθε πεδίο που κλήθηκε να διαχειριστεί και συνεπώς είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να φύγει, να φύγει τώρα» υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Επιβλαβή για τον τόπο και την κοινωνία χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας εκ μέρους των βουλευτών που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας.

Το λαϊκό αίτημα και απαίτηση είναι να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «στη Δημοκρατία, σε περιόδους κρίσης ακόμα περισσότερο, δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Η συγνώμη της κυβέρνησης, με αφορμή την κακοκαιρία «είναι υποκριτική», τόνισε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Χαρακτήρισε μάλιστα «κροκοδείλια» τα δάκρυα των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, που εντοπίζουν το πρόβλημα και εστιάζουν μόνο στη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης ή μεμονωμένων υπουργών.

«Η συζητούμενη πρόταση δυσπιστίας δεν αφορά τους πολίτες» αλλά «είναι κίνηση απελπισίας και απόγνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του» τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση στην Ολομέλεια.

Με βάση τις τοποθετήσεις άλλων βουλευτών της κυβερνητικής πτέρυγας η άμυνα της κυβέρνησης εξαντλήθηκε στο τρίπτυχο Μάτι/Μάνδρα και πόσο καλά τα έχει καταφέρει σε όλα τα υπόλοιπα κρίσιμα θέματα για τη χώρα.

Η συζήτηση της πρότασης μομφής άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής και στόχος της σχετικής απόφασης που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί περί τις 22:00 της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Η κατάθεση πρότασης μομφής σημαίνει ότι σταματά αυτομάτως κάθε νομοθετικό έργο, ενώ, για να περάσει απαιτούνται 151 ψήφοι. Έτσι, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ, και θα ολοκληρωθεί σε τρεις συνεδριάσεις, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022.

Σχετικά Άρθρα