Λινού-Τζανάκης: Γιατί δεν έπρεπε να χαλαρώσουν τα μέτρα

 Λινού-Τζανάκης: Γιατί δεν έπρεπε να χαλαρώσουν τα μέτρα

Εχουμε διπλάσια υπερβάλλουσα θνησιμότητα σε σχέση με πέρυσι – Άλλο η ηχογραφημένη μουσική, άλλο τα κέντρα όπου οι πελάτες συνωστίζονται και χορεύουν…

Απορρίπτουν τόσο τον χρόνο όσο και τον τρόπο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, όπως προκύπτει από όσα δήλωσαν στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1.

Αυτή την περίοδο, όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Λινού, δεν είναι σαφής η πορεία της πανδημίας, «ενδέχεται να πηγαίνουμε προς το τέλος της πανδημίας, ενδέχεται και να είμαστε πριν από νέα έξαρση λόγω και της Όμικρον 2 … Η Όμικρον 2 υφίσταται, υπάρχει, έχει προκαλέσει έξαρση σε ορισμένες χώρες. Πιθανώς ακόμη και στην Ινδία. Ξέρουμε για την Αυστρία και τις σκανδιναυικές χώρες. Και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί».


«Θεωρώ ότι είναι λάθος» η χαλάρωση μέτρων στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είπε η ίδια.
«Είμαστε σε μια περίοδο που καθημερινά έχουμε αύξηση, του μέσου αριθμού ημερήσιων θανάτων … κατά 30% σε σχέση με πριν την πανδημία. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε αύξηση θανάτων 15% λόγω covid. Δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα που ενθαρρύνουν και διευκολύνουν την μετάδοση. Η ζωντανή μουσική έχει αποδειχθεί, ίσως πικρά και στη χώρα μας, ότι “μεταδίδει” τον κορωνοϊό. Θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλα μέσα διευκόλυνσης. Καταλαβαίνω ότι με την μουσική δημιουργείται μια καλύτερη ψυχολογική αίσθηση, για τους ανθρώπους που την απολαμβάνουν. Αλλά υπάρχουν ίσως άλλοι τρόποι να καταπολεμήσουμε την γενική ψυχολογική πίεση που βιώνουμε όλοι».

«Εγώ θα περίμενα τουλάχιστον 1,5 εβδομάδα», συνέχισε η κα Λινού, «να δούμε αν θα υπάρξει θετική επίδραση από την κακοκαιρία, αν θα έχουμε πραγματική μείωση κρουσμάτων. Ακόμη και χτες που είχαμε 20.000 κρούσματα περίπου, ο δείκτης θετικότητας ήταν λίγο πάνω από 8%, σχεδόν 8,5%. Πρέπει να θυμηθούμε ότι παραμονές Πάσχα του 2021 μιλάγαμε για το αν πρέπει να ανοίξουμε ή όχι, με δείκτη θετικότητας κοντά στο 4%».

Τα πραγματικά κρούσματα πιθανώς είναι 40.000-50.000

Ο κ. Τζανάκης από την πλευρά του είπε ότι το mini lockdown που επέβαλε η κακοκαιρία «Ελπίδα» ειδικά στην Αττική, (ένα «φυσικό πείραμα» όπως χαρακτηρίζουν τέτοιες συνθήκες οι επιδημιολόγοι) «θα έχει μια επίδραση σε αυτό το πανδημικό κύμα, υπό όρους. Αλλά μην ξεχνάτε ότι μπορεί να μειώθηκαν οι κοινωνικές επαφές συνολικά … αλλά αυξήθηκε η ενδοοικογενειακή επαφή … δεν γνωρίζουμε ακριβώς αυτή την επίδραση … Από πλευράς κρουσμάτων αντιλαμβανόμαστε την “κορυφή του παγόβουνου”, πάρα πολύς κόσμος ασυμπτωματικός ή ολιγοσυμπτωματικός δεν αποκαλύπτεται. Μην νομίζουμε ότι είναι 18.000-20.000 τα ημερήσια κρούσματα, πιθανώς είναι 40.000-50.000, που κυκλοφορούν και διασπείρουν τη νόσο … γι’ αυτό χρειάζεται να παίρνουμε τα ατομικά μέσα προστασίας … και να θεωρούμε τον εαυτό μας ότι έχει μολυνθεί».

«Κάθε χώρα έχει ένα επιδημιολογικό περιβάλλον και ένα επίπεδο Δημόσιας Υγείας, διαφορετικό από το δικό μας. Επομένως, δεν πρέπει να αντιγράφουμε αποφάσεις» άλλων χωρών, είπε σε άλλο σημείο ο κ. Τζανάκης. «Η μάσκα θα πρέπει να είναι όπλο κατά του κορωνοϊού για πολύ καιρό ακόμη, για όλη την ανθρωπότητα, την Ελλάδα και τους κατοίκους της, να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Για τη χαλάρωση μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο ίδιος είπε ότι «είμαι υπέρ του να διευρυνθεί το ωράριο στην εστίαση, διότι αραιώνει ο κόσμος, δεν υπερσυγκεντρώνεται … Πρέπει να εστιάσουμε τα μέτρα με επιδημιολογικά σωστό τρόπο. Η διακριτική μουσική σε ένα εστιατόριο δεν αυξάνει τη μεταδοτικότητα. Είναι όμως τελείως διαφορετικό να ανοίξει ένα “μπουζουκτσίδικο” με ζωντανή μουσική, τους ανθρώπους πλάτη με πλάτη, πάνω στα τραπέζια, να τραγουδούν. Προτείνω να εστιάσουμε με σωστό επιδημιολογικό τρόπο τα μέτρα. Με τη μεγαλύτερη δυνατή χαλάρωση, αλλά την μέγιστη δυνατή επιδημιολογική ασφάλεια».