Η “καραντίνα” του χιονιά κάνει καλό στην πανδημία

 Η “καραντίνα” του χιονιά κάνει καλό στην πανδημία

«Σύμμαχο» στην αναχαίτιση της ραγδαίας διασποράς της πανδημίας βρίσκουν οι ειδικοί την κακοκαιρία «Ελπίδα». Και αυτό γιατί, το άτυπο «lockdown», με αποκλεισμό στις μετακινήσεις, κλείσιμο της εστίασης και των σχολείων, θεωρούν ότι φρενάρουν την εξάπλωση του κοροναϊού.

Σήμερα, ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, εξέφρασε την άποψη ότι αν διατηρηθεί το ιδιότυπο «κλείσιμο» των τελευταίων ημερών, τότε θα έχουμε δραματική μείωση των κρουσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «μεγάλη ευκαιρία» να αποκλιμακωθεί το επιδημιολογικό φορτίο:

«Αν διατηρηθεί αυτό το ιδιότυπο κλείσιμο, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ή σε 10-15 ημέρες από τώρα τα κρούσματα θα μειωθούν δραματικά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλάκης σημείωσε επίσης πως «είναι σημαντικό να διδαχθούμε ότι το κλείσιμο περιορίζει τα κρούσματα», ωστόσο, εκτίμησε ότι οι θάνατοι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα.

«Δεν είναι σωστό να πανηγυρίζουμε», τόνισε και εξήγησε πως τα κρούσματα είναι μεν μειωμένα, αλλά η θετικότητα βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα. «Όταν έχουμε 20.000 κρούσματα και λέμε ότι πάμε καλά υπάρχει πρόβλημα» δήλωσε.

Χθες, και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, αναφέρθηκε σε αυτή την ενδεχομένως «θετική» πτυχή της κακοκαιρίας,.

Όπως είπε, αυτό το άτυπο lockdown στην Αττική και σε άλλες περιοχές, είναι ικανό να επιδράσει στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς οι πολίτες έχουν μειώσει σημαντικά τις επαφές τους.

Σχετικά Άρθρα