Και επίσημα πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο-Παραίτηση Καμπορέ

 Και επίσημα πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο-Παραίτηση Καμπορέ

Οστρατός της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε κι επίσημα σήμερα Δευτέρα (24/1) ότι ανέτρεψε τον Πρόεδρο Ρος Καμπόρε, ανέστειλε το σύνταγμα, διέλυσε την κυβέρνηση και την εθνοσυνέλευση και έκλεισε τα σύνορα της χώρας.

Η ανακοίνωση, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ανέφερε την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας και αυτό που περιέγραψε ως την αδυναμία του Καμπορέ να ενώσει το έθνος της Δυτικής Αφρικής και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπως η ισλαμιστική εξέγερση που βασανίζει τη χώρα την τελευταία περίοδο.

Η δήλωση έγινε στο όνομα μιας οντότητας που δεν είχε ακουστεί στο παρελθόν, του Πατριωτικού Μετώπου Σωτηρίας για την Ασφάλεια και την Αναγέννηση (Patriotic Movement for Safeguard and Restoration), ή MPSR, όπως είναι το γαλλόφωνο ακρωνύμιό του.

https://twitter.com/ElectsWorld/status/1485668726095687683

Την είδηση ακολούθησε τηλεοπτικό διάγγελμα του ίδιου του Καμπορέ που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί χάριν της εθνικής ενότητας και με την ελπίδα η χώρα να οδηγηθεί σε καλύτερη κατάσταση.

Το MPSR είπε ότι θα προτείνει ένα χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στη συνταγματική τάξη ”μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, μετά από διαβουλεύσεις με διάφορα τμήματα του έθνους”.

Η ανακοίνωση του στρατού ήρθε μετά από δύο ημέρες σύγχυσης και φόβου στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, όπου ξέσπασαν πυροβολισμοί σε στρατόπεδα την Κυριακή, με τους στρατιώτες να ζητούν περισσότερη υποστήριξη για τον αγώνα τους εναντίον των τζιχαντιστών ανταρτών.

Πηγές: Reuters, Africanews

Σχετικά Άρθρα