Σύνοδος στο Βίλνιους, με ελληνική συμμετοχή, για πιο αυστηρή προστασία των συνόρων της Ε.Ε.

 Σύνοδος στο Βίλνιους, με ελληνική συμμετοχή, για πιο αυστηρή προστασία των συνόρων της Ε.Ε.

Refugees and migrants carry their belongings as they flee following a fire at the Moria camp on the island of Lesbos, Greece on September 9, 2020. / Πρόσφυγες και μετανάστες κουβαλάνε τα υπάρχοντά τους καθώς εγκαταλείπουν τον κατεστραμένο από φωτιά προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, Λέσβος, 9 Σεπτεμβρίου 2020.

Διάσκεψη με θέμα ένα πιο άκαμπτο ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου των συνόρων για τη μείωση του αριθμού των μεταναστών ξεκινά αύριο στο Βίλνιους, με πρωτοβουλία της Αυστρίας και τη συμμετοχή Ελλάδας, Πολωνίας και φυσικά της οικοδέσποινας Λιθουανίας.

“Θέλουμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες λογικής», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γκέρχαρντ Κάρνερ. “Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικεντρωθούν στο μεταναστευτικό σε εκείνα τα θέματα για τα οποία υπάρχει συμφωνία”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να επικεντρωθεί στη θέσπιση ενός καθεστώτος ισχυρής προστασίας των εξωτερικών συνόρων και γρήγορου επαναπατρισμού των παράτυπων μεταναστών.

Η Λιθουανή ομόλογός του, Άνιε Μπιλοτάτε, πρόσθεσε ότι η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση δείχνει ότι τα “μη δημοκρατικά κράτη” μπορούν να εργαλειοποιήσουν τον έλεγχο των “μεταναστευτικών ροών”.

Τα τέσσερα κράτη προσκαλούν όλες τις χώρες της Ε.Ε. στη διάσκεψη της Παρασκευής και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Europol και Frontex.

Η αυστριακή έκκληση για έναν “συνασπισμό της λογικής» έρχεται μία ημέρα αφότου ο Κάρνερ τόνισε την έντονη αντίθεσή του στην προσέγγιση της νέας γερμανικής κυβέρνησης για το άσυλο, που είναι πιο φιλική προς τους μετανάστες. Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, ζήτησε τη δημιουργία ενός «συνασπισμού κρατών υποδοχής”, για να ξεκινήσει η περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος ασύλου της Ε.Ε.

“Τάσσομαι σθεναρά ενάντια σε τέτοιες προσπάθειες”, είπε ο Κάρνερ στη γερμανική εφημερίδα Bild. 

Πηγές: Bild, Euronews

Σχετικά Άρθρα