Ελεύθερη η ακτιβίστρια πριγκίπισσα Μπασμά, “μαύρο πρόβατο” στη φεουδαρχική Σαουδική Αραβία

 Ελεύθερη η ακτιβίστρια πριγκίπισσα Μπασμά, “μαύρο πρόβατο” στη φεουδαρχική Σαουδική Αραβία

Ελεύθερη είναι πλέον η πριγκίπισσα Μπασμά της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επέστρεψε στο σπίτι της στην Τζέντα μετά από τρία χρόνια παραμονής σε κρατική φυλακή χωρίς κατηγορία, όπως επιβεβαίωσαν οι υποστηρικτές της και ο δικηγόρος της.

Η 57χρονη πριγκίπισσα Μπασμά μπιντ Σαούντ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, φαίνεται να αποτελούσε το «μαύρο πρόβατο» στη φεουδαρχική και μεσαιωνική Σαουδική Αραβία, καθώς ήταν και παραμένει ένθερμη επικρίτρια του ξαδέλφου της, ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ίδια και η κόρη της, Σουχούντ Αλ Σαρίφ, η οποία είχε φυλακιστεί επίσης τον Μάρτιο του 2019, αφέθηκαν ελεύθερες, έπειτα από αυτή τη μυστηριώδη, κατά πολλούς, σύλληψη.

Πολλοί μάλιστα, εικάζουν ότι η φυλάκιση της πριγκίπισσας Μπασμά μπορεί να σχετίζεται με τις θέσεις της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητημάτων καθώς και της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Ήδη τον περασμένο Απρίλιο, η πριγκίπισσα Μπασμά είχε απευθύνει έκκληση στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, λέγοντας ότι δεν είχε κάνει τίποτα κακό και ότι η υγεία της βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Ο νομικός σύμβουλος της πριγκίπισσας Μπασμά, Χένρι Εστραμάντ, επιβεβαίωσε την απελευθέρωση των δύο γυναικών, λέγοντας: «Οι δύο κυρίες απελευθερώθηκαν από την αυθαίρετη φυλάκισή τους και έφτασαν στο σπίτι τους στη Τζέντα την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022. Η πριγκίπισσα τα πάει καλά, αλλά θα αναζητήσει ιατρική εμπειρογνωμοσύνη. Φαίνεται ταλαιπωρημένη, αλλά είναι ευδιάθετη και ευγνώμων που επανενώθηκε με τους γιους της από κοντά».

Σχετικά Άρθρα