Σταϊκούρας για ΕΝΦΙΑ: Κόφτης σε ακραίες περιπτώσεις αυξήσεων μετά τις νέες αντικειμενικές

 Σταϊκούρας για ΕΝΦΙΑ: Κόφτης σε ακραίες περιπτώσεις αυξήσεων μετά τις νέες αντικειμενικές

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι ο φετινός λογαριασμός για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένους κατά 50-60 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του προηγούμενου διαστήματος για πληρωμή σε περισσότερες δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ. «Θα επιδιώξουμε να είναι σε περισσότερες δόσεις» είπε ο κ. Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι «επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε (σ.σ. την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ) από τον Μάρτιο. Αυτός είναι ο στόχος που έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε ακόμα ότι υπάρχουν σκέψεις για επιβολή «κόφτη» σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η αύξηση του ΕΝΦΙΑ είναι υπερβολική μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

«Εδώ είμαστε σε ακραίες περιπτώσεις να τις αξιολογήσουμε για περιοχές όπου ενδεχομένως να υπάρξει ακραία αύξηση για τα νοικοκυριά» είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός τόνισε ότι «το 2021 πετύχαμε πολύ υψηλότερη ανάκαμψη από τις εκτιμήσεις.» Επίσης, αποφεύχθηκαν τα «λουκέτα», έκλεισαν λιγότερες επιχειρήσεις και μειώθηκε η ανεργία. Ο υπουργός προβληματίζεται, ωστόσο, γιατί η Ελλάδα παραμένει να είναι μια από τις χώρες με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη.

Τόνισε ότι για στήριξη πολιτών έχουν δοθεί 43,3 δισ. πόροι, που αντιστοιχεί στο ¼ του ΑΕΠ, δηλαδή το τέταρτο υψηλότερο πακέτο παγκοσμίως. Όμως, αυτό είναι πια στο έλλειμμά μας που μετακυλείται στο χρέος της χώρας, το οποίο είναι το 2ο με 3ο υψηλότερο στην Ευρώπη.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η χώρα μας παραμένει σε καθεστώς εποπτείας από τους θεσμούς. «Η χώρα πάει καλά, αναβαθμίζεται, αλλά δεν έχει φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα.» Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, περιορίζεται η ρευστότητα και θα αυξηθούν τα επιτόκια, που σημαίνει αυξημένο κόστος δανεισμού. «Ό,τι και να γίνει το 2023 θα έχουμε δημοσιονομικούς στόχους.»

«Οι μειώσεις φόρων που έχουμε κάνει θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα», επεσήμανε ο υπουργός.

Διευκρίνισε, δε, ότι ο φόρος εισοδήματος θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει από το Μάρτιο ώστε να μπορέσουν οι λογιστές να δημιουργήσουν στις φορολογικές δηλώσεις τις προϋποθέσεις.

Σχετικά με τον φόρο ακίνητης περιουσίας, είπε ότι επιδιώκουν να ενσωματώσουν τον συμπληρωματικό φόρο μέσα στον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Τέλος, ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι 38 δισ. ευρώ. 

–    Οι νοσήσαντες, για 180 μέρες
–    Όσοι ήταν να εμβολιαστούν κατ’ οίκον, αλλά καθυστερήθηκαν από το κράτος
–    Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας
–    Όσοι έκαναν τρίτη δόση στο εξωτερικό  

*  Προσοχή σε όσους έφυγαν από τη ζωή, πρέπει να δηλωθούν.