Ραγδαία επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας – Ξεκίνησαν να επιδίδονται τα φύλλα πορείας σε ιδιώτες γιατρούς

 Ραγδαία επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας – Ξεκίνησαν να επιδίδονται τα φύλλα πορείας σε ιδιώτες γιατρούς

Η συγκυριακή αισιοδοξία από την υποχώρηση των κρουσμάτων, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας καθώς οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση. Καταγράφεται ρεκόρ νέων εισαγωγών ασθενών στις 11/1, αυξάνονται επίσης δραματικά οι διασωληνωμένοι στους 670.

Χθες ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 24.246 νέα κρούσματα κορονοϊού, έναν αριθμό νέων διαγνώσεων αρκετά χαμηλό σε σχέση με ότι αναμενόταν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, δεν θα πρέπει η καταγραφή αυτή να θεωρηθεί ως μία πορεία αποκλιμάκωσης της επιδημίας στη χώρα. Μάλιστα κάποιοι αναφέρουν ότι λογικά τα συνολικά κρούσματα των τελευταίων 48 ωρών, θα έπρεπε να αφορούν μόνο ένα 24ωρο από τη στιγμή που υπάρχει η παραδοχή για 25.000 κρούσματα σε παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον ΕΟΔΥ καθώς το τελευταίο 24ωρο έγιναν 654 εισαγωγές, καταγράφοντας αύξηση κατά 31,59% σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, που έγιναν 497. Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινώθηκαν 24.246 νέα κρούσματα κορονοϊού, 77 θάνατοι και 670 διασωληνωμένοι.

Επίσης οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.988 για το παραπάνω διάστημα, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.467. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.62.

Σημειώνεται πως ξεκίνησε από χθες, όπως προβλεπόταν και από το σχετικό ΦΕΚ, η επίδοση των φύλλων πορείας στους ιδιώτες γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας, με ειδικότητα, πνευμονολογία, παθολογία και γενική ιατρική, που επιτάσσονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η παράδοση των φύλλων πορείας εξελίσσεται κανονικά και από αύριο οι γιατροί θα παρουσιαστούν για να εργαστούν στα νοσοκομεία.

Για την συγκεκριμένη υγειονομική περιφέρεια στην οποία υπάγονται 16 νοσοκομεία της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, ο αριθμός των γιατρών που καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία είναι περισσότεροι από 90.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πριν το άνοιγμα των σχολείων, το σύνολο των ασθενών με κοροναϊό ηλικίας 4-18 ετών ήταν 43.386, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 3 έως 9 Ιανουαρίου, αποτελώντας το 18% στο σύνολο των κρουσμάτων ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 12%.

Αντίστοιχα μία εβδομάδα πριν ο ΕΟΔΥ σημείωνε ότι , το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ήταν 31.512, αποτελώντας το 16% του συνόλου των κρουσμάτων.

Το ποσοστό των παιδιών που νοσεί με ανοιχτά τα σχολεία είναι της τάξης του 25%. Άρα μένει να δούμε τα νέα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι το 1 στα 4 νέα κρούσματα που καταγράφει ο ΕΟΔΥ το πρώτο τριήμερο από το άνοιγμα των σχολείων αφορά διαγνώσεις σε παιδιά κάτω των 17 ετών.

Σχετικά Άρθρα