Παράθυρο για αναθεώρηση του 50%+1 στα σχολεία – 15.000 κρούσματα, κενά, αντιδράσεις, καταλήψεις

 Παράθυρο για αναθεώρηση του 50%+1 στα σχολεία – 15.000 κρούσματα, κενά, αντιδράσεις, καταλήψεις

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με τα απαραίτητα self test έφερε πάνω από 15.000 κρούσματα σε μαθητές αλλά και σε εκπαιδευτικούς. Αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα υπάρξει έκρηξη των κρουσμάτων και διασπορά στην κοινότητα, άλλοι ωστόσο τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνει καλύτερη ανίχνευση.

Μετά την αρχική αντιμετώπιση με χαλαρότητα, στην κυβέρνηση σήμανε συναγερμός για τα 6.500 κενά από νοσήσαντες και ανακοίνωσε προσλήψεις αναπληρωτών χωρίς πάντως να καλύπτονται πλήρως οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Εν τω μεταξύ, με καταλήψεις, αποχές αλλά και στάσεις εργασίας ξεκίνησε η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων μέσα στο 2022. Η ΟΛΜΕ πραγματοποίησε δίωρη στάση εργασίας με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας καταγγέλλοντας το άνοιγμα των σχολείων δίχως τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Σε κατάληψη και αποχές, για τον ίδιο λόγο, προχώρησαν μερικά σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες.

Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα σε περίπτωση κρούσματος. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και ειδικοί θα παρακολουθούν καθημερινά την πορεία της διασποράς του κοροναϊού στη σχολική κοινότητα και δεν αποκλείεται – εάν χρειαστεί – να αναθεωρηθούν κάποια μέτρα για τα σχολεία.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, προχώρησαν χθες σε δηλώσεις η αναπληρώτρια υπουργού Παιδείας κ. Μίνας Γκάγκα, όσο και από τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, κ. Ζέττας Μακρή.

Η μεν πρώτη, ανάφερε ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τα μέτρα και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα» ενώ η δεύτερη τόνισε ότι «αν δούμε ότι λόγω της Όμικρον χρειαστεί να αλλάξει το πρωτόκολλο του 50+1, θα αλλάξει».

Όπως είπε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «είμαστε πάντα έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τα μέτρα και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα».

Σχετικά Άρθρα