Παίδων Πεντέλης: Εφημερεύει “εκτός απροόπτου” αύριο το πρωί

 Παίδων Πεντέλης: Εφημερεύει “εκτός απροόπτου” αύριο το πρωί

Σύγχυση έχει επικρατήσει το τελευταίο διήμερο σχετικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, μετά την ανακοίνωση ότι λειτουργήσει mega εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά και την ασάφεια για τη συνέχιση ή όχι των εφημεριών του Νοσοκομείου.

Ρεπορτάζ: Ρούλα Σκουρογιάννη

Οι ασάφειες δημιουργήθηκαν όταν αφενός η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, που βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέραςστο παιδιατρικό νοσοκομείο, διαβεβαίωσε ότι «το νοσοκομείο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί πλήρως, να δέχεται τακτικά περιστατικά, για νοσηλείες, χειρουργεία και τακτικά ιατρεία. Η φροντίδα των μικρών ασθενών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, ενώ θα εξυπηρετούνται και όσα επείγοντα περιστατικά φτάνουν στο Νοσοκομείο», αφετέρου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, δήλωσε πως «για ένα χρονικό διάστημα -του εμβολιασμού, που υπολογίζεται στις 3-4 εβδομάδες- δε θα λειτουργήσουν οι εφημερίες (στο Παίδων Πεντέλης). Θα λειτουργήσει όμως κανονικά σε όλη την άλλη διαδικασία». Και αυτό το αιτιολόγησε ο υπουργός επειδή «έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνουν και όλα τα εμβόλια στις ηλικίες των 5-11».

Νέα σύγχυση με το Παίδων Πεντέλης – Ο Πλεύρης ανακοίνωσε πως σταματούν οι εφημερίες για τρεις εβδομάδες (vid)

Πηγές του υπουργείου, ωστόσο, επεσήμαναν στο libre, ότι δεν υπάρχει διάσταση μεταξύ των δηλώσεων υπουργού και αναπληρώτριας υπουργού, καθώς και οι δύο δήλωσαν ότι δε θα σταματήσει η λειτουργία του νοσοκομείου, με τον υπουργό να διευκρινίζει περεταίρω ότι δε θα λειτουργήσουν οι εφημερίες για 3-4 εβδομάδες.

Την ασάφεια των επίσημων δηλώσεων ενέτεινε η διαπίστωση ότι στο σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων, φαινόταν σήμερα (Τρίτη) το Παίδων Πεντέλης να μην εφημερεύει, ενώ κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται σε εφημερία έως τις 14:30.

Οι εργαζόμενοι στο Παίδων Πεντέλης κατήγγειλαν ότι το νοσοκομείο έχει βγει εκτός εφημεριών, όπως έδειχνε και το σύστημα, ενώ προγραμματίζουν αύριο, Τετάρτη, συνέλευση για να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους προκειμένου το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης να μείνει ανοικτό για τους πολίτες, καθώς τονίζουν ότι δεν μπορεί να λειτουργεί «απρόσκοπτα» ένα νοσοκομείο όταν δεν κάνει εφημερίες.

Στις ανακοινώσεις της ιστοσελίδας του νοσοκομείου δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση για τη μεταβολή της λειτουργίας του και το τηλεφωνικό κέντρο δεν απαντούσε όλο το πρωί (παρόλο που δεν έγιναν εφημερίες ούτε φαινόταν απασχολημένο). Το ΕΚΑΒ πάλι δεν έδινε ξεκάθαρη απάντηση στο εάν συμπεριλαμβάνεται το Παίδων Πεντέλης μεταξύ των νοσοκομείων που εφημερεύουν.

Αργά το απόγευμα σήμερα, απάντησαν στο libre από το Παίδων Πεντέλης ότι «αύριο το πρωί (Τετάρτη), εφημερεύει κανονικά το νοσοκομείο έως τις 14:30, … εκτός εάν αλλάξει κάτι» και το σύστημα δείχνει πάλι το νοσοκομείο να έχει ενταχθεί κανονικά στις εφημερίες. Συγκεκριμένα, εφημερεύουν το Παιδιατρικό, το Παιδοψυχιατρικό και το Παιδοοδοντιατρικό τμήμα του.

Τι σημαίνει για το σύστημα Υγείας να μη γίνονται εφημερίες στο Παίδων Πεντέλης

«Το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μετατρέψει αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο το  Παίδων Πεντέλης θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στους κατοίκους των περιοχών που εξυπηρετεί, ιδιαίτερα κατά την παρούσα περίοδο, όπου ξαναάνοιξαν τα σχολεία, η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική στα παιδιά, από προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, αναμένεται αύξηση στα κρούσματα και της Covid αλλά και της γρίπης (που παραδοσιακά ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι μήνες έξαρσης), ενώ μεγάλη θα είναι και η δυσλειτουργία των άλλων παιδιατρικών νοσοκομείων που θα αναγκαστούν να σηκώσουν το βάρος των περιστατικών από τις εφημερίες που δε θα πραγματοποιεί το Παίδων Πεντέλης», τονίζει στο libre, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας

Σχετικά Άρθρα