ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ: Η αφορμή για την πρώτη κόντρα και οι βαθύτερες αιτίες… με τα σενάρια της τριπλής κάλπης

 ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ: Η αφορμή για την πρώτη κόντρα και οι βαθύτερες αιτίες… με τα σενάρια της τριπλής κάλπης

Η υπόθεση με το πλαφόν στα μοριακά τεστ ανίχνευσης, που επέβαλε η κυβέρνηση… “ξεπάγωσε” τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ. Όχι προς μια θετική κατεύθυνση, αλλά αντίθετα ανέδειξε την υποβόσκουσα ένταση που επικρατούσε για περίπου ένα μήνα στους κόλπους της Κουμουνδούρου για τη στάση την οποία τηρεί από την ημέρα της εκλογής του ο Νίκος Ανδρουλάκης σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν ανακύψει. Στο παζλ εσχάτως μπήκαν και σενάρια τρίτων στη σειρά εκλογών, που ήρθαν να συμπληρώσουν εκείνα περί παρένθετης κυβέρνησης με τεχνοκράτη Πρωθυπουργό σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης αυτοδυναμίας.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Κομβικό ρόλο στην εξύφανση του τρίτου σεναρίου διαδραμάτισε η ενόχληση την φέρεται να εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης για την παρουσίασή του ως έναν εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να είναι δωρεάν τα pcr tests έλεγε η Κουμουνδούρου και καθολικά για τον πληθυσμό, πλαφόν στα 40 ευρώ διεμήνυε η Χαριλάου Τρικούπη για να ακολουθήσει μια συγχορδία αλλεπάλληλων τιτιβισμάτων και αναρτήσεων για τη στάση που επέλεξε τελικά το ΚΙΝΑΛ προτείνοντας μιας ελαφρώς φθηνότερη εκδοχή διενέργειας διαγνωστικών τεστ στα 40 από τα 47 που όρισε ως πλαφόν το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Κι ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης υποχρεωνόταν σε θεαματική αναδίπλωση και δημόσια συγγνώμη προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τα «αναξιόπιστα» τεστ που διενεργούνται στη μεγαλόνησο, το ΚΙΝΑΛ επέμενε στην ορθότητα της πρότασής του γιατί όπως εξηγούσε οτιδήποτε άλλο είναι λαϊκισμός και επιβάρυνση του φορολογούμενου πολίτη όπως κάνει διαχρονικά η Αριστερά, υιοθετώντας ουσιαστικά τη στάση της ΝΔ περί δημοσιονομικής βόμβας που σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ μπορεί να φτάσει ακόμη και σε μνημόνια.

  • Οι σχέσεις Κουμουνδούρου – Χαριλάου Τρικούπη κυριολεκτικά ξεπάγωσαν, αλλά προς τη δημιουργία θερμού επεισοδίου με το άρθρο του Θανάση Καρτερού να ρίχνει λάδι στη φωτιά με την αναφορά του για το «ΚΙΝΑΛήστου μνήμης ΠΑΣΟΚ».

Εξάλλου είχε προκαλέσει ποικίλα και αρνητικά σχόλια ακόμη και μεταξύ στελεχών του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αμέσως μετά την εκλογή του και στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του η οποία είχε επιλεγεί σημειολογικά να είναι σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό εκείνος στις δηλώσεις του από το νοσοκομείο «Σωτηρία» απέφυγε να κάνει την παραμικρή αναφορά για τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις διασωληνώσεις ασθενών και τις χιλιάδες απώλειες εν μέσω σάλου για την «κρυμμένη» μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου.

Ήπιοι τόνοι και εύνοια

Σε αυτό το κλίμα ήρθαν να προστεθούν και οι εορτασμοί για τα Θεοφάνια με τον Νίκο Ανδρουλάκη να βρίσκεται στην ίδια γωνιά του Αιγαίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα δημοσιεύματα που προηγήθηκαν της επίσκεψής τους παρέπεμπαν σε «συνάντηση» των δυο γεγονός που προκάλεσε νέα αμηχανία στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς για μια ακόμη φορά τα δημοσιεύματα αυτά έτυχαν αλυσιδωτής αναπαραγωγής στα social media.

  • Σε αυτό το κλίμα πάντως οι συναντήσεις Τσίπρα – Ανδρουλάκη και ιδίως αυτή του προέδρου του ΚΙΝΑΛ με τον πρωθυπουργό η οποία θα προηγηθεί για λόγους θεσμικής τάξης αποκτούν άλλη βαρύτητα. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει αποφύγει να σηκώσει τους τόνους είτε προς τα Αριστερά είτε προς τα Δεξιά του.

Πάντως από την Κουμουνδούρου δεν φείδονται της κριτικής τους και στελέχη μεσαία και μικρότερης εμβέλειας σε όλα τα φόρα σχολιάζουν δηκτικά και επικριτικά την εύνοια που απολαμβάνει ο νέος πρόεδρος από το σύνολο σχεδόν του συμπολιτευόμενου Τύπου.

Κι όσο ο κ. Ανδρουλάκης τηρεί αυτή τη στάση τόσο θα δίνονται λαβές στην αξιωματική αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρά στη νέα ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη για τους ήπιους αντιπολιτευτικούς τόνους της. Από στελέχη της Κουμουνδούρου πάντως δεν αποφεύγουν τον πειρασμό να σχολιάσουν και την ομπρέλα που ανοίγουν τα συμπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης στον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με αποκορύφωμα τα εκλογικά  σενάρια που δίνουν και παίρνουν και τροφοδοτούνται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αυτό το κλίμα εντάσσουν κάποιοι και το τελευταίο σενάριο από τη εφημερίδα Καθημερινή για τρίτες εκλογές στη σειρά όπως συνέβη με τον πατέρα Μητσοτάκη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή για αυτοδυναμία της ΝΔ καθώς η Χαριλάου Τρικούπη δεν έκρυψε τη δυσφορία της για τα αρχικά σενάρια περί συγκυβέρνησης καθώς το σενάριο για συγκυβέρνηση της ΝΔ με το κόμμα Βελόπουλου δεν «περπατά».  

Βαραίνει το δίλλημα

Η κόντρα για την τιμή στα μοριακά τεστ ήταν το πρώτο δείγμα που εστάλη στα αντιδραστήρια του πολιτικού πειραματικού σωλήνα και τα αποτελέσματα θα φανούν σε λίγες ημέρες, όταν θα ανοίξει η Βουλή από τις διακοπές των Χριστουγέννων και οι αρχηγοί θα πρέπει να καθίσουν στο ίδιο γραφείο για να συζητήσουν.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας εν μέσω διπλής σε υγεία και οικονομία δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη και πλέον τα διλήμματα που θέτει για το μέτωπο απέναντι στη Δεξιά θα βαραίνουν πολύ περισσότερο για τον κ. Ανδρουλάκη όσο αυτά θα λαμβάνουν και προγραμματικό χαρακτήρα στο δρόμο προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με όρους υγειονομικής κρίσης στην ιχνηλάτηση που θα ακολουθήσει τα πρώτα τετ α τετ με Μητσοτάκη και Τσίπρα θα φανεί μέσα στον Ιανουάριο ποιος ιός θα προσβάλει τον κ. Ανδρουλάκη ή αν τα μέτρα προστασίας και το εμβόλιο της αυτόνομης πορείας που έχει κάνει στο ΚΙΝΑΛ η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά έχει χτίσει ισχυρό τείχος ανοσίας.

Σχετικά Άρθρα