Ενίσχυση με… κόφτες κατά της ακρίβειας

 Ενίσχυση με… κόφτες κατά της ακρίβειας

Ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας θα ανακοινώσει εντός ολίγου τις νέες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας, που θα ισχύσουν για τον Ιανουάριο και θα αφορούν την στήριξη της Πολιτείας σε αυτούς που πλήττονται, επιχειρήσεις ή νοικοκυριά, από τις υψηλές τιμές στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο).

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της τελευταίες στιγμής οι παρεμβάσεις αυτή τη φορά δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά θα έχουν κόφτες, όπως για παράδειγμα θα αφορούν μόνο την πρώτη κατοικία και αυτήν μέχρι ένα όριο.

Επίσης οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανοίξει, έστω και λίγο, η περίμετρος των μέτρων στήριξης, για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, ώστε να συμπεριληφθούν τον σχετικό κατάλογο όσο περισσότερες γίνεται.

  • Την επόμενη εβδομάδα μάλιστα που θα ανακοινωθεί ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Δεκέμβριο σύμφωνα με εκτιμήσεις θα έχει μπροστά του πέντε, έναντι 4,8% που ήταν τον Νοέμβριο. Οι εκτιμήσεις μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο άμεσο μέλλον και είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη. Μάλιστα δεν κρύβουν την ανησυχία ότι ενδεχόμενη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα σε ενέργεια και τρόφιμα δεν αποκλείεται να ψαλιδίσουν τις προσδοκίες για το ύψος της ανάπτυξης.

Η ακρίβεια μάλιστα θα κινηθεί σε δύο άξονες.

  • Ο πρώτος είναι στο κομμάτι της ενέργειας, με τις τιμές στο φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης.
  • Ο δεύτερος έχει να κάνει με βασικά αγαθά για τα οποία αναμένεται τσουνάμι αυξήσεων, ειδικά σε είδη διατροφής και μάλιστα ευρείας κατανάλωσης. Πολλές από αυτές είχαν… καθυστερήσει λόγω των εορτών και της σημαντικής ζήτησης που υπήρχε όλη αυτή την περίοδο.

Οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ έχουν ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλο τις αυξήσεις, αλλά ούτε και να φρενάρουν την βιομηχανία και τον χονδρεμπόριο να προχωρήσουν σε αυξήσεις.

Σχετικά Άρθρα