Κεραμέως: Οι ειδικοί δεν ζήτησαν παράταση για το άνοιγμα των σχολείων – Υπήρξαν ενστάσεις για το 50%+1 – Κανονικά η Εξεταστική στα Πανεπιστήμια

 Κεραμέως: Οι ειδικοί δεν ζήτησαν παράταση για το άνοιγμα των σχολείων – Υπήρξαν ενστάσεις για το 50%+1 – Κανονικά η Εξεταστική στα Πανεπιστήμια

Για το άνοιγμα των σχολείων, την διαδικασία με τα τεστ στους μαθητές, αλλά και την λειτουργία των Πανεπιστημίων μίλησε στον ΣΚΑΪ, η Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας, εξήγησε ότι η Επιτροπή των Ειδικών δεν ζήτησε παράταση για το άνοιγμα των σχολείων.

Παρασκήνιο: Πού αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις ύποπτες διαρροές για αναβολή του Συνεδρίου – Το μήνυμα Τσίπρα

«Τα σχολεία είναι τα πρώτα που ανοίγουν και τα τελευταία που κλείνουν», τόνισε η κ. Κεραμέως, εξηγώντας ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι μεταξύ άλλων παιδαγωγικοί, ψυχοσυναισθηματικοί, υγειονομικοί. Το άνοιγμα, πρόσθεσε, ότι επέβαλλε και η διεθνής τάση.

«Εδώ ανοίξαμε τα σχολεία με τη Δέλτα και χωρίς εμβολιάστική κάλυψη και συζητάμε αν θα ανοίξουμε τον Ιανουάριο;». 

Παράλληλα, η υπουργός αναφέρθηκε στο υγειονομικό πρωτόκολλο του 50+1. Όπως είπε χαρακτηριστικά το πρωτόκολλο δεν άλλαξε γιατί «το ζητούμενο είναι η επιδημιολογική επιτήρηση και αυτή επιτάθηκε με δύο μέτρα, να γίνονται τεστ και σε εμβολιασμένους και σε περίπτωση κρούσματος να κάνουν επί ένα 5ημερο τεστ τα παιδιά».

Ακόμη, η Νίκη Κεραμέως επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν ενστάσεις από μέλη της επιτροπής για αλλαγή του πρωτοκόλλου αυτού αλλά επικράτησε η λογική της… πλειοψηφίας – «δεν έθεσε η πλειοψηφία της επιτροπής το 50+1» είπε η υπουργός Παιδείας – λες και τα θέματα υγείας είναι ζήτημα εφαρμογής δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η υπουργός Παιδείας επέμεινε ότι «τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο πλαίσιο του σχολείου» με τάξεις των 25 μαθητών και συνθήκες έξαρσης της πανδημίας με το ρητορικό ερώτημα «αν υπάρξει κρούσμα στο οικογενειακό πλαίσιο θα γίνουν πέντε τεστ;»

Σύμφωνα με την ίδια, τα παιδιά είναι πιο ασφαλή εντός πλαισίου επισημαίνοντας ότι όσο είναι ανοιχτά τα σχολεία γίνονται περισσότερα τεστ. 

Όπως ανέφερε το 84% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το περασμένο διάστημα (Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου) είχε ανιχνευτεί από τα σελφ τεστ, ποσοστό το οποίο μειώθηκε στο 40% όταν έκλεισαν. 

Παράλληλα προανήγγειλε τη διενέργεια ράπιντ τέστ στους μαθητές είπε ότι θα γίνονται δωρεάν σε δημόσιες δομές με βαβαίωση του διευθυντή.

Επανέλαβε μάλιστα ότι σε περίπτωση κρούσματος τα παιδιά θα κάνουν τεστ κάθε μέρα. «Προτιμούμε να βάζουμε πολλά τεστ για να θωρακίσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα».

Σημείωσε δε ότι σε ένα τρίμηνο δόθηκαν περισσότερα από 32 εκατομμύρια σελφ τεστ στα σχολεία. 

Η κ.Κεραμέως χαρακτήρισε «συνειδητή» την απόφαση της κυβέρνησης, κοστίζει πολύ αλλά επενδύει πολύ στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Για την αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων είπε : «Βάζουμε επιπλέον φίλτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή. Πάμε βήμα-βήμα γιατί η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία»

Απευθυνόμενη στους γονείς που έχουν αποφασίσει να μην στείλουν τα παιδιά τους τη Δευτέρα στο σχολείο, διερωτήθηκε: «Εάν υπάρξει ενα κρούσμα στον περίγυρο, θα κάνουν πέντε τεστ;»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τηλεκπαίδευση, είπε ότι η πλατφόρμα λειτουργεί ακόμα και για περιπτώσεις καταστροφών, όπως ήταν ο σεισμός στην Κρήτη. .

Για τα πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η Εξεταστική θα γίνει κανονικά. 

Η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε, τέλος, ότι υπάρχουν πέντε λόγοι «που για εμάς τα σχολεία ήταν απαραίτητο να ανοίξουν:

  • Ο πρώτος είναι ο εκπαιδευτικός. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση
  • Ο δεύτερος είναι ο ψυχοσυναισθηματικός. Ανήκουν τα παιδιά στο σχολείο
  • Ο τρίτος είναι ο υγειονομικός: Όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά κάνουν 2 τεστ την εβδομάδα και όταν υπάρχει κρούσμα κάνουν τεστ κάθε ημέρα. Πότε γίνονται αυτά όταν είναι κλειστά τα σχολεία; Το 84% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανιχνεύτηκε στα σελφ τεστ και αυτό με κλειστά σχολεία μειώθηκε στο 40%
  • Ο τέταρτος είναι ότι τα self test έχουν αποδειχθεί εργαλεία για να εντοπίζουμε ασυμπτωματικούς φορείς
  • Ο πέμπτος ήταν ότι παντού ανοίγουν τα σχολεία με λιγότερα τεστ από εμάς. Το καθημερινό τεστ σε περίπτωση κρούσματος είναι πολύ εντατικό πρωτόκολλο. Εδώ ανοίξαμε τα σχολεία με τη μετάλλαξη Δέλτα και χωρίς εμβολιαστική κάλυψη που ήταν πιο επικίνδυνη

Σχετικά Άρθρα