• 19 Ιανουαρίου, 2022

Παρασκήνιο: Πού αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις ύποπτες διαρροές για αναβολή του Συνεδρίου – Το μήνυμα Τσίπρα

 Παρασκήνιο: Πού αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις ύποπτες διαρροές για αναβολή του Συνεδρίου –  Το μήνυμα Τσίπρα

Οι διαρροές και τα δημοσιεύματα για αναβολή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο εκκρεμεί εδώ και δυο χρόνια δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής παραμονές της αλλαγής του έτους, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ούτε το συνέδριό του να κάνει, ήταν μόνο το προανάκρουσμα μιας εκλογικής χρονιάς η οποία πολιτικά άρχισε με τους παραδοσιακούς όρους της real politic.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί και όχι μόνο σαν βούληση των οργάνων αλλά και ως απόφαση του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τρέξει πλέον τις διαδικασίες και το κόμμα να είναι έτοιμο αρκετά πριν από το στήσιμο της κάλπης των εθνικών εκλογών.

  • «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να γίνει το Συνέδριο» διαμήνυαν από το περιβάλλον του προέδρου μετά τα διαδοχικά δημοσιεύματα για αναβολή του λόγω της πανδημίας και την έκρηξης με την μετάλλαξη όμικρον.

Το libre ήδη από χθες το βράδυ μετέδωσε την κατηγορηματική διάψευση της Κουμουνδούρου μαζί με την έντονη ενόχληση του ίδιου του προέδρου του κόμματος, ωστόσο το κλίμα που διαμορφώνεται από τα σχετικά δημοσιεύματα θυμίζει παλαιότερες εποχές, όταν το ένα επικοινωνιακό επιτελείο επιχειρούσε να υπεισέλθει στα εσωκομματικά ζητήματα του αντίπαλου κόμματος με στόχο να δημιουργήσει ρωγμές στο ηθικό και τη συσπείρωσή του.

  • Σε κάθε περίπτωση το Συνέδριο είτε υβριδικό με τηλεδιασκέψεις και πολλαπλές συνεδριάσεις σε παράλληλες αίθουσες με την αξιοποίηση της τεχνολογίας είτε δια ζώσης με μια μικρή αναβολή δεκαπέντε ημερών από τις 24 Φεβρουαρίου που είναι προγραμματισμένο αν η εικόνα της πανδημίας παρουσιάσει σημαντική βελτίωση, θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Είναι εξάλλου σημαντικό για το ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον πρόεδρο ότι ο κύκλος για ένα συνέδριο αυτοκριτικής και αυτοαναφοράς στα κυβερνητικά  πεπραγμένα έχει εγκαταλειφθεί ως στόχος ουσιαστικά και από τους ένθερμους οπαδούς του, καθώς πλέον ο χρόνος που έχει περάσει από την ήττα του 2019 είναι πολύς και θα ήταν άστοχο σε αυτή τη φάση το κόμμα να βουτά στην εσωστρέφεια.

Η βουτιά στη λεγόμενη ρεάλ πολιτικ έρχεται με τη λήξη της σύμβασης που έχει γίνει λόγω της επέλασης της πανδημίας.

Πάντως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα για αναβολή του Συνεδρίου ήρθαν ακριβώς σε μια στιγμή που όλοι στην Κουμουνδούρου – προεδρικοί, ομπρέλα και σύμμαχοι – συμφώνησαν ότι δεν παίρνει άλλη αναβολή το πράγμα καθώς ο εκλογικός πυρετός έχει αρχίσει να ανεβαίνει.

  • Το ακόμη πιο «ύποπτο» είναι το γεγονός ότι οι διαρροές αυτές ήρθαν τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας με τους χειρισμούς του στο Πολιτικό Συμβούλιο έφερε κοντά όλες τις τάσεις στο κόμμα με τη σφικτή επιτροπή που σχημάτισε να καταλήγει σε ένα κείμενο που ικανοποιεί όλα τα στρατόπεδα σε σχέση με το μεγάλο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ δηλαδή όλα έδειχνα στο προτελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο ότι η τελική συνεδρίαση για την έγκριση του σχεδίου πολιτικής απόφασης για το Συνέδριο θα εξελισσόταν σε μια ολική εσωκομματική αναμέτρηση μεταξύ προεδρικών και εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τελικά η πενταμελής επιτροπής έφτασε στο μεγάλο συμβιβασμό.

Διεύρυνση, ταυτότητα και Κέντρο

Το κείμενο διανεμήθηκε και «ζυμώθηκε» από όλες τις πλευρές και οι τελικές διατυπώσεις είναι τέτοιες που έκαναν σύμφωνα με πληροφορίες έχουν μετατρέψει την επόμενη συνεδρίαση του ΠΣ σε μια τυπική συνεδρίαση του ανώτερου κομματικού οργάνου.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες το κείμενο «τα έχει όλα».

Διεύρυνση και συμμαχίες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Συνεδρίου και από αυτό δεν κάνει πίσω η ηγετική ομάδα. Και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος του κόμματος, όπως έχει συμφωνηθεί μέσα από σειρά κορυφαίων κομματικών διεργασιών, όπως ήταν το συνέδριο της προοδευτικής συμμαχίας και η ιδρυτική διακήρυξή της που ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το κείμενο μάλιστα περιέχει και άλλους σαφείς όρους για την αριστερή ταυτότητα, που θέλουν πάση θυσία να διατηρήσουν στην προμετωπίδα του κόμματος τα μέλη της Ομπρέλας. Η χρυσή τομή πάντως που πέτυχαν στις διατυπώσεις οι δυο πλευρές φαίνεται ότι συνοψίζεται στις αναφορές στο Κέντρο. Ο όρος σύμφωνα με πληροφορίες δεν λείπει από το σχέδιο απόφασης του πολιτικού Συμβουλίου που θα διανεμηθεί σε όλες τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ο όρος εντάσσεται στα κείμενα πλέον του κόμματος με την επίκληση του «προοδευτικού Κέντρου» και στον κόσμο που πρέπει να προσελκύσει πλέον το κόμμα στο δρόμο προς την διεύρυνση και την κυβερνητική εναλλακτική πρόταση.

Όπως μάλιστα σημείωνε πρόσωπο που χειρίστηκε τη διαδικασία της ώσμωσης του κειμένου μεταξύ των κορυφαίων του κόμματος, η κεντροαριστερά που εκφράζει πλειοψηφικά ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 είναι ο «βιότοπος» της Αριστεράς, επιχείρημα από το οποίο δύσκολα ακόμη και ο πιο ένθερμος πολέμιος της διεύρυνσης θα μπορούσε να ξεφύγει.

Εξάλλου και οι συνεργαζόμενοι αλλά και οι προεδρικοί δεν θα απεμπολούσαν ποτέ το δικαίωμα να αναφέρονται στη μεγάλη δεξαμενή που τελικά βγάζει τις κυβερνήσεις και δεν είναι άλλη από το λεγόμενο μεσαίο χώρο ή επι το επιστημονικότερο τον κεντρώο χώρο. «Δεν αποξενωνόμαστε από τον κεντρώο χώρο» είναι η φράση που χρησιμοποιούν οι οπαδοί της διεύρυνσης.