Λίφτινγκ στα “επιτελικά” λάθη με ανασχηματισμό (;) την Άνοιξη – “Κλείδωσαν” οι αποφάσεις για τα σχολεία, σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

 Λίφτινγκ στα “επιτελικά” λάθη με ανασχηματισμό (;) την Άνοιξη – “Κλείδωσαν” οι αποφάσεις για τα σχολεία, σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Σενάρια ανασχηματισμού στις αρχές της Άνοιξης επανήλθαν στο προσκήνιο μετά την σκιά, που έριξε στο κυβερνητικό έργο η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον. Η εκτόξευση των κρουσμάτων και οι αβεβαιότητες, που πυροδότησε για την απρόσκοπτη πορεία της οικονομικής, μαθητικής και εν γένει κοινωνικής ζωής, όχι μόνο ανέδειξε τις κυβερνητικές παλινωδίες ως προς την διαχείριση του κύματος της Όμικρον, αλλά αλλάζει όλη την πολιτική στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Το 2022 φιλοδοξούσε να είναι η χρονιά, που θα επέφερε σημαντικές αλλαγές στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, με την οικονομία ανοιχτή θα ήταν εφικτή η προώθηση επιπλέον μέτρων ανακούφισης της μεσαίας τάξης και θα έβγαιναν σε πρώτο πλάνο τα οφέλη από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Έτσι, ο δρόμος προς τις διπλές κάλπες θα ήταν ομαλότερος για την κυβερνώσα παράταξη. Τώρα όμως κρίνεται ότι χρειάζεται πολιτική επανεκκίνηση και νέα ώθηση για να αμβλυνθούν τα τραύματα στο επιτελικό προφίλ της κυβέρνησης.

Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει της καθιερωμένης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για την επιδημιολογική επιτήρηση. Η επαναλειτουργία των σχολείων θα έχει αποφασιστεί τελεσίδικα το αργότερο ως την Τετάρτη μετά και την γνωμοδότηση της Επιτροπής των Ειδικών του Υπουργείου Υγείας.

  • “Η πρόθεση μας είναι να λειτουργήσουν με πιθανή τροποποίηση του πρωτοκόλλου των τεστ για ακόμη καλύτερη επιτήρηση” ανέφερε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Όμως και αυτό το δεδομένο τελεί υπό σοβαρούς αστερίσκους. Η πρόταση, που είχε πέσει στο τραπέζι και είχε επισημάνει το libre.gr ήδη από την τελευταία εβδομάδα του 2021, ήταν η επιστροφή των μαθητών στην τάξη να γίνει με εργαστηριακό τεστ δηλαδή rapid.

Όμως ο απίστευτος φόρτος, που ήδη δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια και τα φαρμακεία, θα αυξηθεί δραματικά αν τελικά προκριθεί αυτή η λύση και κληθούν να υποβληθούν σε rapid test εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές στις 9 Ιανουαρίου.

  • Πιθανό σενάριο είναι να αυξηθεί ο αριθμός των υποχρεωτικών self test που θα προσκομίζουν οι μαθητές. Είτε θα αυξηθούν σε 3 από 2 είτε αν τα ημερήσια κρούσματα σε πανελλαδικό επίπεδο είναι υπερβολικά πολλά, οι μαθητές να υποβάλλονται καθημερινά σε self test. Επίσης προεξοφλείται ότι θα μειωθεί η αναλογία 50%+1 μολυσμένων με covid19 μαθητών για να κλείνει ένα τμήμα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί ούτε να απορριφθεί εκ των προτέρων η πρόταση αρκετών μελών της Επιτροπής των Ειδικών να μετατεθεί για τις 17 Ιανουαρίου η επανέναρξη των σχολείων προκειμένου να χαλιναγωγηθεί κάπως η ραγδαιότητα της μετάδοσης, ιδίως τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, που προβλέπουν ημερήσια κρούσματα κοντά στις 100.000.

Εξάλλου, στα μέσα Ιανουαρίου η πρώτη φουρνιά των εμβολιασμένων μαθητών ηλικίας 5-11 ετών θα ολοκληρώνει βάσει των ραντεβού τον εμβολιασμό της.

Σχετικά Άρθρα