Σύγχυση για τη χρήση διπλής χειρουργικής μάσκας – Προστατεύει τελικά καλύτερα η όχι; (vid)

 Σύγχυση για τη χρήση διπλής χειρουργικής μάσκας – Προστατεύει τελικά καλύτερα η όχι; (vid)

Σύγχυση επικρατεί γύρω από την χρήση διπλής μάσκας, καθώς οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι αόριστες. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να φορούν διπλή απλή μάσκα ή διπλή χειρουργική μάσκα.

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ότι θα είναι «υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των Μέσων Μαζικής Mεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95».

Το απόγευμα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μιλώντας κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας δήλωσε: «H KN-95 είναι αυτή που κλείνει καλά στο πρόσωπο και είναι αυτή που συντείνεται να φοράμε στο σούπερ μάρκετ. Η χειρουργική είναι πολύ καλή από μόνη της για να αποφύγεις την επαφή με τα σταγονίδια, δεν κλείνει όμως το ίδιο καλά γύρω γύρω από το πρόσωπο. Δεν έχει νόημα να φορέσουμε διπλή χειρουργική μάσκα. Αν θέλουμε να προστατευτούμε καλύτερα πρέπει να βάλουμε μια μάσκα που κλείνει καλά γύρω από το πρόσωπο, να την κολλήσουμε δηλαδή, ή να φορέσουμε την ΚΝ-95, για να ξέρουμε όλοι τι θα πει μεγαλύτερη προστασία».

Υπενθυμίζεται ότι οι μάσκες υψηλής προστασίας είναι γνωστές με δυο ονομασίες. Ως ΚΝ95 που είναι ο κωδικός πιστοποίησής του στις ΗΠΑ και ως FFP2 που είναι ο κωδικός πιστοποίησής του στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μάσκες αυτές προσφέρουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό προστασίας από τις απλές χειρουργικές μάσκες καθώς έχουν πέντε επίπεδα προστασίας και στρώματα φιλτραρίσματος.

Οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94 – 95% και πρέπει να φοριούνται μόνες τους. Είναι μιας χρήσης και μπορούν να φορεθούν συνεχώς για διάστημα έως και οκτώ ωρών.

Οι μάσκες υψηλής προστασίας πωλούνται σε όλα τα φαρμακεία, στα περισσότερα σούπερ μάρκετ ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία και μέσω internet. Η τιμή τους είναι, σχεδόν, από τρεις έως και οκτώ φορές ακριβότερη από την απλή χειρουργική, γίνονται, όμως, προσφορές με καλύτερη τιμή για ποσότητες δέκα και άνω τεμαχίων.

Σχετικά Άρθρα