“Κλείδωσε” η σύσταση για διπλή μάσκα: Ανακοινώσεις για το πού θα χρησιμοποιείται – Η θέση του Γιαννάκου της ΠΟΕΔΗΝ

 “Κλείδωσε” η σύσταση για διπλή μάσκα: Ανακοινώσεις για το πού θα χρησιμοποιείται – Η θέση του Γιαννάκου της ΠΟΕΔΗΝ

Το ότι η εφαρμογή της χρήσης μάσκας «πράγματι σώζει ζωές» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, σε σημερινή του δήλωση, μέσω της οποίας παραθέτει την εμπειρία των υγειονομικών από την εφαρμογή της μάσκας.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Αναμένεται, τα επόμενα 24ωρα, οι Έλληνες ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να συστήσουν στους πολίτες να φορούν διπλή μάσκα, σε χώρους με συγχρωτισμό, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Άρση lockdown ή παράταση: Ημερομηνία ορόσημο για τις αποφάσεις

Ταραντίλης: Όχι σε παράταση του lockdown

Συγκεκριμένα, η σχετική εισήγηση της υποεπιτροπής των επιστημόνων που ασχολείται με το θέμα, θα αφορά τη χρήση διπλής μάσκας ως εξής:

  • εφαρμογή χειρουργικής μάσκας μίας χρήσεως από μέσα και υφασμάτινης εξωτερικά, ακολουθώντας έτσι τις επικαιροποιημένες συστάσεις του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC).

Μ. Γιαννάκος: Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δίνουν την απάντηση για τη διπλή μάσκα

  • «Στην αρχή της πανδημίας, η συζήτηση αφορούσε στο κατά πόσον βοηθάει η χρήση μάσκας. Στην πορεία, η μάσκα έγινε υποχρεωτική γιατί πράγματι σώζει ζωές. Και τώρα, γίνεται συζήτηση για το κατά πόσο βοηθάει η χρήση διπλής μάσκας», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος κάνοντας μία αναδρομή στις αντικρουόμενες οδηγίες που όλοι ακούγαμε από την αρχή της πανδημίας και συχνά έχουν αιτιολογηθεί λόγω της έλλειψης μασκών και της έλλειψης γνώσης της μεταδοτικότητας του ιού. “Αντικρουόμενες ήταν οι απόψεις των ειδικών και για τους υγειονομικούς. Εμείς ζητάγαμε να φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας για μεγαλύτερη προφύλαξη. Λόγω έλλειψης, οι οδηγίες ήταν να φοράμε απλή χειρουργική μάσκα. Η απάντηση περί μίας ή διπλής μάσκας δόθηκε από τους συναδέλφους των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, όταν βρέθηκαν στη δίνη του δευτέρου κύματος της πανδημίας. Επειδή υπήρχε έλλειψη μασκών υψηλής προστασίας στους χώρους των νοσοκομείων που δε νοσηλεύονταν περιστατικά κοροναϊού, οι περισσότεροι συνάδελφοι -αν όχι όλοι- φόραγαν διπλή απλή χειρουργική μάσκα. Μάλιστα, πολλοί τις είχαν συραμμένες στην άκρη των τεσσάρων γωνιών. Η αίσθηση όλων είναι ότι προστατεύτηκαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Και συνεχίζουν να φοράνε (διπλή μάσκα) όταν διατίθενται επαρκείς ποσότητες. Λένε ότι ήρθαν σε επαφή πολλές φορές με τον ιό και δεν κόλλησαν. Αυτά διαπίστωσα στις επισκέψεις μου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στην κορύφωση του δευτέρου κύματος της πανδημίας. Και φυσικά το εφαρμόζω κι εγώ προσωπικά. Στην πράξη, λοιπόν, δίνεται η απάντηση για τη χρήση διπλής μάσκας. Χρειάζεται, όμως, να υπάρχει διαθέσιμη επαρκής ποσότητα μασκών”, καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Τι συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση υφασμάτινης μάσκας τριών στρώσεων, ώστε το ενδιάμεσο στρώμα να μπορεί να λειτουργεί ως φίλτρο. Επισημαίνεται ότι το ίδιο αποτέλεσμα φαίνεται να επιτυγχάνεται με την εφαρμογή μίας μιας χειρουργικής μάσκας και μίας υφασμάτινης.

Ως «λογική προσέγγιση» χαρακτήρισε ο επικεφαλής των Λοιμωξιολόγων στις ΗΠΑ, Δρ Άντονι Φάουτσι, τη χρήση της διπλής μάσκας για την αποφυγή της μετάδοσης της λοίμωξης Covid – 19.

Στις επικαιροποιημένες οδηγίες του CDC προς τους πολίτες για την εφαρμογή της μάσκας, επισημαίνονται δύο κρίσιμα σημεία κατά τη χρήση της μάσκας:

  • Πρώτον, είναι σημαντικό η μάσκα να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο.
  • Δεύτερον, πρέπει να επιλέγονται μάσκες με τουλάχιστον τρία στρώματα, προκειμένου να συγκρατούν τα εισερχόμενα σωματίδια από το να έρθουν σε επαφή με το άτομο που τη φορά αλλά και το αντίθετο, δηλαδή, να μην επιτρέπουν να εξέρχονται σωματίδια μολυσμένου ατόμου.

Αιτιολογώντας τις συστάσεις, το CDC αναφέρει ότι τα κενά μπορούν να αφήσουν αέρα με αναπνευστικά σταγονίδια να διαρρεύσουν μέσα και έξω από τις άκρες της μάσκας. Αυτός είναι ο λόγος που συστήνεται αρχικά η εφαρμογή μάσκας ιατρικής, μιας χρήσης και στη συνέχεια πάνω από αυτήν η εφαρμογή μιας υφασμάτινης μάσκας. «Η δεύτερη μάσκα πρέπει να σπρώχνει τα άκρα της εσωτερικής μάσκας στο πρόσωπό σας», επισημαίνει το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων.

Σχετικά με τη χρήση δύο μασκών μίας χρήσης, το CDC εξηγεί ότι δεν έχουν σχεδιαστεί για να εφαρμόζουν σφιχτά και έτσι δε βελτιώνουν την προστασία. Οι ειδικοί, επίσης, δεν συνιστούν τη χρήση της υφασμάτινης μάσκας με μία στρώση υφάσματος.

Τέλος, τονίζουν πως αμέσως μόλις νοτίσουν οι μάσκες πρέπει να πετιούνται και να χρησιμοποιούνται στεγνές και καθαρές μάσκες, διότι, όπως εξηγούν, οι υγρές μάσκες είναι πολύ περισσότερο διαπερατές και εύλογα κινδυνεύουμε περισσότερο με μόλυνση από τον κοροναϊό.

Σχετικά Άρθρα