Μητσοτάκης: Αυξάνεται η κρατική ενίσχυση στα τιμολόγια ρεύματος – Επιπλέον 40% έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου

 Μητσοτάκης: Αυξάνεται η κρατική ενίσχυση στα τιμολόγια ρεύματος – Επιπλέον 40% έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου

Μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού.

Στο θέμα της κρίσης της ενέργειας και του κύματος διεθνούς ακρίβειας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όσα έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και ανακοίνωσε τρία ακόμη μέτρα στήριξης:

«O πληθωρισμός είναι στο 4% στην Ελλάδα. Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας ακόμη για ένα διάστημα, θα μας πολιορκεί και για αυτό η κυβέρνηση θα είναι εδώ για να στηρίξει τους πολίτες.

Από τη μια ελέγχοντας των αισχροκέρδια και παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έως το καλάθι της νοικοκυράς αν χρειαστεί.

Ηδη έχουμε υψώσει σημαντικό τείχος στις ανατιμήσεις της ενέργειας. Φτιάξαμε ταμείο ενεργειακής μετάβασης με 600 εκατ. ευρώ. Είναι μόνο ένα μέρος από τα 1,35 δισ. που θα διατεθεί στο μέτωπο αυτό για το 2021. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις διεθνές αγορές δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Ειδικά αυτό που συμβαίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου. Η παρέμβασή μας ήταν άμεση και δυναμική.

Τα μέτρα προστασίας αφορούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Καλύπτουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, δαπάνες θέρμανσης. Με ειδικές πρόνοιες και ενισχύσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Πρόκειται για τα εξής τρία μέτρα:

Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το Δεκέμβριο.
Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για το Δεκέμβριο.
Κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο.

Αύξηση κατώτατου μισθού το 2022

«Εντός του 2022 θα αυξηθεί για δεύτερη φορά ο κατώτατος μισθός. Δεν είμαι έτοιμος σήμερα να μιλήσω ακόμα για το ακριβές ύψος του. Ναι πρέπει να είμαι έτοιμος. Δεν θα κοροϊδέψω τους Έλληνες ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα αυξηθεί στα 800 €. Θα αυξηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να δώσουμε μια σημαντική εισοδηματική στήριξη στους συμπολίτες μας, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος ζωής και αναζητούν μια αύξηση στους μισθούς τους για να τα βγάλουν πέρα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά Άρθρα