H απάντηση Μητσοτάκη για τη μελέτη Τσιόδρα, Λύτρα – Τι θα πει στην ομιλία του στη Βουλή

 H απάντηση Μητσοτάκη για τη μελέτη Τσιόδρα, Λύτρα – Τι θα πει στην ομιλία του στη Βουλή

Αν δεν είχε μεσολαβήσει η δημοσίευση της μελέτης των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα για την θνητότητα στις ΜΕΘ, η αποψινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής θα ήταν πολύ πιο εύκολη και το καλάθι με τις νέες παρεμβάσεις στήριξης στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών θα ξεχώριζε.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η αντιπολίτευση ρωτά επίμονα να γνωστοποιηθεί ποιος αξιωματούχος πήρε στα χέρια του την μελέτη και την αγνόησε και απευθύνει ευθέως το ερώτημα της προς τον Βασίλη Κικίλια, τον Άκη Σκέρτσο και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη εν μέσω αντικρουόμενων μηνυμάτων.

  • Κανείς στο Μαξίμου, κανείς στο Υπουργείο Υγείας, οπότε ποιος ήταν το «ανώτερο επίπεδο» που επικαλείται ο καθηγητής Λύτρας, διατυπώνει την μομφή η αντιπολίτευση;

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι η εν λόγω μελέτη περιήλθε εν γνώσει του όταν δημοσιοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου και πως αναδεικνύει τις παθογένειες του ΕΣΥ που η κυβέρνηση είχε εντοπίσει και προσπαθεί να θεραπεύσει όλους αυτούς τους μήνες της μάχης με την πανδημία.

Θα αντιτάξει , όπως έλεγαν γνώστες του περιεχομένου της ομιλίας του, πόσοι σώθηκαν χάρις τον εμβολιασμό και θα στρέψει τα πυρά του στην αντιπολίτευση για πολιτική εκμετάλλευση ενός θέματος επί του οποίου θα έπρεπε να υπάρχει πολιτική συναίνεση.

Δεδομένης της δομής που έχει η συζήτηση του προϋπολογισμού, καθώς ο Πρωθυπουργός τοποθετείται τελευταίος έχοντας ακούσει όλους τους αρχηγούς και δεν προβλέπονται δευτερολογίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφύγει μια μονοθεματική τοποθέτηση μόνο για τις ΜΕΘ και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία, στους στόχους της ανάπτυξης αλλά και στις συμφωνίες, που έχουν επιτευχθεί με την Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, διευρύνοντας τις συμμαχίες και το ρόλο της χώρας μας στην περιοχή.

  • Αναμένεται επίσης να επαναλάβει ότι η οικονομία δεν θα κλείσει και θα δώσει έναν ορίζοντα παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της μετάλλαξης όμικρον.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει έκπτωση 16% στο φυσικό αέριο για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, με αναδρομική ισχύ ενώ για το ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξήσει πέραν των 45 ευρώ την έκπτωση και θα την επεκτείνει το α’ τρίμηνο του 2022.

Σχετικά Άρθρα